F1-baas Stefano Domenicali: “Geld is belangrijk maar ik verkoop de ziel van de F1 niet”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

De kritiek op de Formule 1 en in het bijzonder Liberty Media en F1-baas Stefano Domenicali neemt de laatste maanden toe. Volgens veel fans gaan ze puur voor geldgewin en dreigt zo de Formule 1 als sport ten onder te gaan.

De Formule 1 trekt de voorbije jaren steeds meer fans aan, deels te danken aan de toenemende populariteit in Amerika waar de Netflix-serie ‘Drive to Survive’ eindelijk ervoor heeft gezorgd dat ook de Amerikanen de Formule 1 ontdekt hebben. Het feit dat de Formule 1 met Liberty Media een Amerikaanse eigenaar heeft zorgt er ook voor dat we steeds meer Amerikaanse invloeden in de sport zien.

We zien steeds meer nieuwe circuits opduiken die veel geld neertellen en zo klassieke circuits zoals Spa-Francorchamps van de F1-kalender dreigen te doen verdwijnen. Het bezorgt de Formule 1 steeds meer kritiek, maar of ze daarnaar gaan luisteren is maar de vraag.

Veel fans opperen dat de sport op korte termijn voor het geldgewin en de groei gaat maar dat op lange termijn het spektakel tijdens de races dreigt te verdwijnen. Miami leverde bijvoorbeeld ‘spektakel’ naast de baan maar niet op de baan en daarvoor vrezen heel wat fans.

Er is ook kritiek dat de Formule 1 racet in landen die de mensenrechten niet respecteren en dat enkel en alleen maar doet omwille van de vele miljoenen die neergeteld worden.

“Ik verkoop de ziel van de Formule 1 niet, dit is de normale praktijk, het gebeurt wereldwijd,” tracht Stefano Domenicali zijn aanpak te verdedigen.

“Geld is overal belangrijk, ook voor ons. Dat is echter niet alleen belangrijk, het volledige pakket moet kloppen. Mochten we enkel naar het financieel aspect kijken dan zou de F1-kalender er helemaal anders uitzien,” vertelt Domenicali tegenover ‘Sport Bild’.

Opvallend is dat er ook in 2023 niet in Duitsland zal geracet worden maar volgens Stefano Domenicali ontbreekt het vanuit Duitsland aan initiatief.

“Als ik niet bel dan hoor ik bijzonder weinig,” aldus Domenicali. “Ik hoop echter dat we er ooit terugkeren.”

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen