F1-baas Stefano Domenicali reageert op kritiek van rijders op te lange F1-kalender: “Ze kunnen altijd de Formule 1 verlaten”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens McLaren-rijder Lando Norris is een F1-kalender met 24 raceweekends verschrikkelijk belastend en ‘niet gezond’, zeker voor het personeel van de teams. F1-baas Stefano Domenicali houdt er echter een opmerkelijk ander visie op neer.

De voorbije jaren is de F1-kalender stelselmatig gegroeid naar een recordaantal van 24 races. Voeg daar nog zes sprintraces aan toe en eigenlijk vinden er maar liefst dertig races plaats. Volgens Lando Norris een verschrikkelijk schema dat de workload voor veel teamleden bijna ondragelijk maakt want er zijn bijna geen periodes waarin het personeel en de rijders op krachten kunnen komen, zeker met raceweekends waarin er zowel een sprintrace als een race plaatsvinden.

“Ik geef de voorkeur aan het oude origineel format,” aldus Norris volgens ‘Racefans’. “Daarmee ben ik opgegroeid toen ik naar de Formule 1 keek, dat heb ik altijd het leukste gevonden.”

“Ik hou ervan om meteen onder druk te staan. Dus het feit dat we slechts één oefensessie hebben en vervolgens een kwalificatie, daar hou ik van?”

“Het geeft iedereen minder de kans om de wagen te perfectioneren, vanuit dat perspectief werkt het. Maar het belangrijkste punt is de tol die het eist van de mecaniciens en de engineers. Ik denk eerlijk gezegd dat het voor ons als rijders niet al te slecht is. Ik denk niet dat wij degene zijn die moeten klagen.”

“Het zijn de honderden mecaniciens en engineers die hier zijn tijdens de raceweekends en die zoveel moeten reizen. Het is niet gezond voor hen, niet duurzaam om vol te houden.”

“Het probleem ligt niet bij ons, het is dan ook niet iets dat je aan ons zou moeten vragen. Het is iets waarbij er meer naar gekeken moet worden voor de rest van het team.”

“Ik denk ook dat het een limiterende factor is, niet het feit of we alle dagen in de wagen kunnen, want ik denk dat we niet al te veel voor hen kunnen doen. Het is onze prioriteit.”

Ook Max Verstappen is het ermee eens dat met 24 raceweekends en zes sprintraces een soort van limiet bereikt is.

“We doen al 24 races per jaar, zes sprintweekends. Ik begrijp dat het commercieel gezien interessant is, dat het beter is voor de tv-cijfers. Maar het zorgt ook voor meer stress en belasting bij de mecaniciens enzovoort, om alles op tijd klaar te krijgen.”

“We doen het, we moeten het aanvaarden, maar laat ons nu niet denken dat we twaalf van dergelijke raceweekends met een sprintformat moeten doen want dat zal zijn tol vragen van de mensen.”

Lando Norris en Max Verstappen waren zeker niet de enige rijders die hun bezorgdheid uitten maar F1-baas Stefano Domenicali verdedigt de keuze voor de huidige F1-kalender met 24 raceweekends waarvan zes met een sprintformat.

“Ik denk dat 24 het optimale aantal is met de events die we tot dusver hebben” aldus Domenicali tegenover ‘Sky Sports F1’. “Het goede nieuws dit jaar is dat ik het mijn verantwoordelijkheid vond tegenover de teams en de promotor om de F1-kalender veel vroeger aan te kondigen dan dat we normaal doen om ervoor te zorgen dat iedereen zich zo goed mogelijk kan voorbereiden.”

“Het is een nieuwe stap in de richting van het proberen verder regionaliseren van de F1-kalender. We kunnen dat niet volledig doen maar we hebben een stap in de goede richting gezet, daar ben ik tevreden mee.”

Stefano Domenicali haalde ook uit naar de kritiek van de rijders. Hij laat verstaan dat ze de sport altijd kunnen verlaten wanneer het hen niet aanstaat.

“Ik denk dat 24 races beter is dan 12 races,” aldus Domenicali. “Ik praat met hen. Wanneer ze willen racen dan kunnen ze alle dagen racen, wanneer je niet wil racen in de Formule 1, het is geen verplichting.”

“Het is een kwestie van respect voor de fans. Ze willen hen zien racen. Het is iets dat we nodig hebben, respect voor al onze fans, onze partners, onze promotoren, onze sponsors, onze tv-zenders, iedereen.”

“De magie van de sport die we beleven want we hebben nood aan helden die plezier beleven in wat ze doen. Ik ben er zeker van dat ze ervan genieten.”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print