F1 experimenteert met aangepaste kwalificatie in Italië: dit zijn de regels

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Dit raceweekend experimenteert de Formule 1 tijdens de kwalificatie voor de GP van Italië met aangepaste kwalificatieregels. Daarbij zullen de rijders verplicht bepaalde bandencompounds moeten gebruiken.

Nadat er eerder al in Hongarije met de kwalificatie werd geëxperimenteerd zal ook de kwalificatie voor de GP van Italië anders verlopen. Net als in Hongarije zullen de rijders geen vrije bandenkeuze hebben in Q1, Q2 en Q3. Op het circuit van Monza zullen de rijders tijdens Q1 verplicht de harde banden moeten gebruiken, in Q2 verplicht de medium banden en in Q3 verplicht de zachte banden. Bij eventuele regen geldt uiteraard vrije bandenkeuze maar er wordt geen regen voorspeld.

De Formule 1 wil met deze regels niet alleen het spektakel vergroten maar vooral ook de sport duurzamer maken. De toegewezen banden zullen immers zeker gebruikt worden terwijl nu bijvoorbeeld de harde bandencompound amper gebruikt wordt. Door het aantal setjes banden terug te dringen wil de Formule 1 als sport duurzamer worden.

Regels experiment kwalificatie GP van Italië:
– Q1: verplicht harde bandencompound gebruiken
– Q2: verplicht medium bandencompound gebruiken
– Q3: verplicht zachte bandencompound gebruiken