GP van Italië: Carlos Sainz verovert de pole en laat Ferrari-fans dromen

Ferrari
Ferrari

Carlos Sainz is er tijdens een erg spannende kwalificatie op het circuit van Monza in geslaagd om de polepositie voor de GP van Italië te veroveren. Sainz haalde het nipt van Max Verstappen terwijl Charles Leclerc in de tweede Ferrari de derde tijd reed.

Tijdens de kwalificatie voor de GP van Italië experimenteerde de Formule 1 opnieuw met een alternatief format. Net als in Hongarije moest er tijdens het eerste kwalificatiegedeelte verplicht met de harde bandencompound gereden worden. In Q2 was dat met de medium band en in Q3 met de zachte bandencompound.

Net als op andere circuits is het respecteren van de baanlimieten ook op het circuit van Monza erg belangrijk. Max Verstappen reed in Q1 de voorlopige besttijd maar zijn rondetijd werd geschrapt omdat hij de baanlimieten niet had gerespecteerd. Ook Fernando Alonso zag om dezelfde reden zijn eerste snelle ronde geschrapt.

Uiteindelijk sneuvelden enigszins verrassend beide Alpine-rijders. Ook Lance Stroll was met de traagste tijd een serieuze tegenvaller, teamgenoot Fernando Alonso was zo’n acht tienden sneller, wat goed was voor de tiende tijd.

Minder goed nieuws was er ook voor beide Ferrari-rijders. Charles Leclerc en Carlos Sainz werden onderzocht door de stewards voor het niet respecteren van de maximaal toegestane rondetijd. De stewards zullen echter pas na afloop van de kwalificatie beide incidenten verder onderzoeken en er dreigt dus nog een eventuele straf voor het Ferrari-duo.

In Q2 zagen we geen grote verrassingen. Max Verstappen reed de snelste tijd maar hij werd op slechts een handvol duizendsten gevolgd door beide Ferrari’s. Charles Leclerc volgde op 0,040 seconde, Carlos Sainz op 0,054 seconde. We leken een erg spannende strijd om de pole te gaan krijgen.

Tijdens de eerste serie snelle runs in Q3, wanneer er om de pole wordt gestreden, reed Max Verstappen ondanks een foutje de voorlopig snelste tijd. Charles Leclerc en Carlos Sainz gingen achtereenvolgens nog sneller dan de Nederlander. Beide Ferrari’s voorlopig dus op de eerste startrij en de Italiaanse fans schreeuwden het dan ook uit op de tribunes.

Met drie wagens binnen een tiende van een seconde beloofde het een super spannende ultieme strijd om de pole te worden. Alle rijders gingen immers nog een laatste keer de baan op om hun rondetijd te proberen verbeteren.

Charles Leclerc reed naar de voorlopige besttijd maar Max Verstappen ging nog een fractie sneller. Carlos Sainz volgde echter met een nog sneller rondje. Polepositie dus voor Carlos Sainz, op slechts 0,013 seconde gevolgd door Max Verstappen en 0,067 seconde door teamgenoot Charles Leclerc. Meteen na afloop van de kwalificatie deelden de stewards ook mee dat er ‘geen verdere actie’ ondernomen werd voor het niet respecteren van de maximale rondetijd eerder tijdens de kwalificatie.

Dolle vreugde op de Italiaanse tribunes want Carlos Sainz was daardoor zeker van zijn polepositie voor de GP van Italië. Met Max Verstappen en Charles Leclerc op de plaatsen twee en drie belooft het morgen een uitermate spannende race te worden.