F1-expert: “Verschillende rijders gaan het daardoor erg lastig krijgen”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens Philip Eng, F1-expert bij ServusTV, zullen verschillende F1-piloten het dit jaar lastig krijgen omdat er slechts een zeer beperkt aantal testdagen is ter voorbereiding van het nieuw F1-seizoen.

De voorbije jaren werd het aantal testdagen steeds verder ingeperkt maar vorig jaar mocht er omwille van de introductie van de nieuwe generatie F1-bolides zes dagen getest worden. Voor het F1-seizoen 2023 mag er echter slechts drie dagen getest worden en dat zal volgens Eng bij verschillende rijders voor problemen zorgen.

Philip Eng is ervan overtuigd dat rijders die erg ervaren zijn of al jarenlang voor hetzelfde team rijden niet zoveel problemen zullen ondervinden maar er zijn volgens Eng wel enkele rijders op de startgrid die het wel degelijk lastig zullen krijgen. Gezien de drie testdagen komt het er in de praktijk immers op neer dat je als rijder slechts anderhalve dag in de nieuwe wagen krijgt en dit dan nog op voorwaarde dat er niets van technische problemen zich voordoet.

“Het is zeker en vast niet ideaal,” aldus Eng volgens ‘Speedweek’. “Wanneer je een ervaren rijder bent, een gevestigde waarde in het team zoals Max Verstappen bij Red Bull of Lando Norris bij McMaren, dan is het best oké. Maar wanneer je nieuw in een team komt, zoals bijvoorbeeld Nico Hulkenberg bij Haas, dan is het als F1-piloot best lastig en moeilijk.”

En zo kan het best dat verschillende rijders de eerste races op de F1-kalender nodig hebben om zich verder in te werken in het team en de nieuwe wagen zich eigen te maken.