F1 gaat tijdens twee raceweekends experimenteren met nieuw kwalificatieformat

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

De Formule 1 gaat dit seizoen tijdens twee raceweekends experimenteren met een alternatief kwalificatieformat waarbij er geen vrije bandenkeuze zal zijn.

Het huidige kwalificatieformat wordt al heel wat jaren gebruikt maar de Formule 1 is constant op zoek om het spektakel in de sport te verbeteren. Daarbij wordt nu dus ook naar de kwalificatie gekeken.

Tijdens twee raceweekends, waarbij de eerste keer tijdens de GP van Emilia-Romagna zou zijn, zullen de rijders slechts elf in plaats van dertien setjes banden krijgen. Dit moet ook bijdragen tot het ‘groener’ maken van de Formule 1 door minder banden te gebruiken die daardoor ook niet getransporteerd moeten worden.

De rijders krijgen tijdens het raceweekend drie setjes harde banden, vier setjes medium banden en vier setjes soft-banden. Het zou de bedoeling zijn dat de rijders tijdens de experimentele kwalificatie verplicht een setje harde banden gebruiken om zich te kwalificeren in Q1, een setje mediums in Q2 en een setje softs in Q3.

Rijders die er niet in slagen om door te stoten naar Q3 kunnen hun setjes soft-banden tijdens de race gebruiken, wat een belangrijk voordeel tijdens de race kan opleveren tegenover rijders die al soft-banden tijdens de kwalificatie moesten gebruiken. Het aangepaste kwalificatieformat zal vervolgens geëvalueerd worden om te bekijken of het gebruik ervan uitgebreid wordt in 2024.