F1 introduceert ‘Sprint Shootout’ en nieuw format voor raceweekends met sprintrace

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Wat al enkele weken in de lucht hing is nu ook officieel: de Formule 1 past het weekendformat van de raceweekends met een sprintrace aan en introduceert ook een zogenaamde ‘Sprint Shootout’.

Tijdens het huidige F1-seizoen vinden er zes raceweekends met een zogenaamde sprintrace plaats. Er waren al langer suggesties om het weekendformat van de bewuste raceweekends aan te passen. Zo was er een oefensessie en kwalificatie op vrijdag maar vond er op zaterdag nog een praktisch nutteloze tweede oefensessie plaats voorafgaand aan de sprintrace terwijl er omwille van ‘parc fermé-condities’ bijna niets aan de wagens aangepast mocht worden.

De F1 Commissie heeft nu echter unaniem een reglementswijziging goedgekeurd waardoor het weekendformat van de raceweekends met sprintrace ingrijpend aangepast worden. Die stemming kwam net op tijd voor komend raceweekend, wanneer in Azerbeidzjan de eerste sprintrace van het seizoen gepland staat.

Op vrijdag vindt er nog steeds een eerste oefensessie plaats, gevolgd door de kwalificatie voor de Grand Prix op zondag. Op zaterdag wordt de tweede oefensessie vervangen door een zogenaamde ‘Sprint Shootout’, de kwalificatie voor de sprintrace die eveneens op zaterdag plaatsvindt. Vervolgens is er uiteraard op zondag de Grand Prix.

De Sprint shootout is een soort ingekorte versie van een normale kwalificatie waarbij de verschillende onderdelen een stuk minder lang duren dan de sessies tijdens een normale kwalificatie die eveneens uit drie delen bestaat.

Weekendformat tijdens een raceweekend met sprintrace
– Vrijdag: eerste oefensessie en kwalificatie voor de Grand Prix op zondag
– Zaterdag: kwalificatie voor de sprintrace (Sprint Shootout) en de sprintrace
– Zondag: de Grand Prix

De Sprint Shootout verloopt als volgt:
– SQ1 voor 20 rijders die 12 minuten duurt (normale kwalificatie: 18 minuten)
– SQ2 voor 15 rijders die 10 minuten duurt (normale kwalificatie: 15 minuten)
– SQ3 voor 10 rijders die 8 minuten duurt (normale kwalificatie: 12 minuten)

Tijdens de Sprint Shootout geldt ook een verplichte bandenkeuze. Tijdens SQ1 en SQ2 wordt één setje mediumbanden voorzien, in SQ3 één setje zachte banden.

Gridstraffen tijdens raceweekend met sprintrace:
– Een gridstraf gekregen op vrijdag tijdens de oefensessie of kwalificatie geldt voor de Grand Prix op zondag
– Een gridstraf gekregen tijdens de shootout geldt voor de sprintrace op zaterdag
– Een gridstraf gekregen tijdens de sprintrace geldt voor de Grand Prix op zondag
– Het niet respecteren van de parc fermé-regels zal leiden tot een start vanuit de pitlane tijdens de Sprintrace en de Grand Prix
– Motorstraffen gelden voor de Grand Prix op zondag