F1-piloten geen fan van experiment met kwalificatie: “Waarom iets veranderen dat goed werkt?”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

De Formule 1 kondigde onlangs aan dat er tijdens twee raceweekends met een alternatief kwalificatieformat zal geëxperimenteerd worden. Bij de F1-piloten wordt er echter maar koel gereageerd op het voorstel, zij zijn geen voorstander van wijzigingen.

Tijdens het experiment is het de bedoeling dat er in Q1 op de harde bandencompound wordt gekwalificeerd, tijdens Q2 op de medium band en tijdens Q3 op de zachte bandencompound. Tweevoudig wereldkampioen Max Verstappen is er alvast geen fan van.

“Ik hoop dat het niet koud gaat zijn in Imola, anders wordt het erg tricky,” vertelde Max verstappen in een reactie. “Het is hetzelfde voor iedereen maar ik vind niet dat we zo’n dingen nodig hebben tijdens de kwalificatie. Ik zie het nut er niet van in.”

“Je kan er beter voor zorgen dat al de wagens zich dichter bij elkaar bevinden en dat alles competitiever is in plaats van de dingen wat spectaculairder te proberen maken, iets dat volgens mij gewoon voor de show is;”

Dat de nieuwe regels hun nut bewijzen bleek al tijdens de kwalificatie in Bahrein afgelopen weekend. Tijdens Q1 zaten de eerste zeventien wagens binnen de seconde, wat aanzienlijk dichter bij elkaar is dan de voorbije jaren. De wagens dichter bij elkaar brengen, zorgen dat het volledige rijdersveld competitiever is zal inderdaad ook voor meer spektakel zorgen.

Ook teamgenoot Sergio Perez was het eens met Verstappen dat de Formule 1 dit gewoon voor het spektakel uitprobeert.

“Ik denk dat het gewoon voor de show is. Ik denk niet dat we dit nodig hebben,” aldus Perez. “Wanneer je kijkt naar de kwalificatie die we hier hadden, hoe close alles was, dan moet je niet echt iets veranderen. We zullen zien wanneer we het uitproberen maar ik vind niet dat je iets moet veranderen aan iets dat goed werkt.”

Ferrari-rijder Charles Leclerc vindt eveneens niet dat er iets aan de kwalificatie gewijzigd moet worden: “Ik heb niet het gevoel dat er iets moet veranderen maar laat ons zien wat het geeft.”