F1-piloten: “GP van België moet bij te veel regen geannuleerd worden”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Op donderdag werd er veel aandacht besteed aan de veiligheid op het circuit van Spa-Francorchamps alsook het racen in de regen. Met heel wat regen die dit weekend wordt voorspeld vinden de F1-piloten dat sessies, en eventueel ook de GP van België, geannuleerd moeten worden als de veiligheid in het gedrang komt.

“Ik denk dat twee jaar geleden de juiste beslissing werd genomen om de race niet te laten doorgaan,” blikte Russell gisteren terug op de GP van Begië in 2021. “De omstandigheden zijn veilig genoeg om met één F1-bolide te rijden maar wanneer je met twintig wagens tegelijkertijd op het circuit rijdt dan kan iedereen vanaf de derde plaats niets meer zien. Vanaf dan is er een muur van water, je hebt het dan over 20, 30 of 40 meter.”

“Wat het incident dat in de FRECA is gebeurd, het was een kwestie van tijd tot zoiets gebeurde. De rijders gaan op het rechte stuk niet voluit omdat ze niets kunnen zien, vervolgens wordt er iemand achteraan aangetikt en beland een wagen in het midden van de baan.”

“Uiteraard is het voor niemand ideaal wanneer een race geannuleerd wordt. Maar we willen echter niet opnieuw zo’n incident zien.”

Met de regen die voorspeld wordt dreigen de F1 en de FIA op verschillende momenten doorheen het weekend onder druk te komen staan om de sessies te laten doorgaan, ook al regent het. Het sprintformat dit weekend zorgt ervoor dat we een kwalificatie op vrijdagavond hebben, een sprint shootout kwalificatie op zaterdagmiddag en de sprintrace op zaterdagavond en de grand prix op zondag.

Volgens Charles Leclerc mag de FIA zich echter niet onder druk gezet voelen om sessies te laten doorgaan terwijl het eigenlijk te fel regent of de weersomstandigheden het niet op een veilige manier toelaten.

“Dit is iets waarnaar de FIA grondig zal moeten kijken, zeker tijdens een weekend waarin er veel regen wordt voorspeld, ze mogen geen druk ervaren om een race te beginnen, gewoon omdat we anders geen actie op de baan kregen,” aldus Leclerc.

“We zouden ons dit weekend in deze situatie kunnen bevinden. Het is voor de hand liggend om te zeggen maar veiligheid zou op de eerste plaats moeten komen, dat moet onze prioriteit zijn. De mensen, en eerst en vooral wij als rijders, zouden niet mogen klagen als we geen ronden kunnen rijden omdat het niet veilig genoeg is, zeker niet met alles wat gebeurd is.”

Ook verschillende andere rijders sloten zich daarbij aan. Gisteren organiseerde Pierre Gasly ook nog herdenkingsmoment voor iedereen uit de F1, F2 en F3 waarbij er in groep rond het circuit van Spa-Francorchamps werd gewandeld of gelopen. Daarbij werden de in 2019 overleden Anthoine Hubert en de vier weken geleden overleden Dilano van ’t Hoff geëerd.