F1-piloten kunnen in Barcelona nieuwe Pirelli-banden testen die nog dit seizoen geïntroduceerd worden

Pirelli F1 media
Pirelli F1 media

Op vrijdag zullen de F1-teams door Pirelli ontwikkelde nieuwe bandencompounds kunnen uittesten. Dit ter voorbereiding van de definitieve introductie van de nieuwe bandencompounds tijdens het raceweekend in Groot-Brittannië.

Omdat de F1-bolides dit seizoen een groter zogenaamd ‘grondeffect’ hebben worden de F1-banden zwaarder belast. Uit veiligheidsoverwegingen heeft Pirelli, met de toestemming van de FIA, beslist om een nieuwe bandencompound te ontwikkelen die robuuster zijn en een meer extreme belasting kunnen ondergaan.

Vooral met het oog op races en circuits waarop de banden extra zwaar worden belast, denk bijvoorbeeld aan Silverstone, Spa-Francorchamps en Zandvoort, zal Pirelli die nieuwe bandencompound tijdens het raceweekend van de GP van Groot-Brittannië introduceren. Voorafgaand daaraan krijgen de rijders echter de kans om op vrijdag in Barcelona de nieuwe bandencompound te testen.

Iedere rijder zal twee extra setjes van de harde bandencompound C1 ter beschikking krijgen die gemaakt is volgens nieuwe eigenschappen en een nieuwe constructie. Die bandencompound zal ook vanaf de race in Silverstone gebruikt worden. De rijders zullen de nieuwe bandencompound op ieder moment tijdens de eerste en tweede oefensessie kunnen gebruiken.

“Naast het nieuwe materiaal dat we gebruikt hebben, dat al na een uitgebreid testprogramma gehomologeerd werd, de laatste specificatie is identiek aan de vorige versie,” vertelde Pirelli F1-baas Mario Isola.

“Oorspronkelijk was het de bedoeling dat we deze bandencompound in 2024 zouden introduceren maar de introductie nu is ingegeven door het feit dat we de structuur sterker willen maken aangezien de belasting door de nieuwe wagens reeds de doelstellingen voor het einde van het seizoen gehaald hebben en dat na slechts enkele races.”