F1-piloten zetten zich schrap voor de GP van China: “Ik hoop dat er geen problemen zijn met het circuit”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Na vijf jaar van afwezigheid wordt er komend weekend opnieuw geracet in Shanghai en voor de eerste keer in 2024 worden we ook verblijd met een sprintrace.

Max Verstappen liet zich alvast kritisch uit over het feit dat er in China voor het eerst een zogenaamd alternatief raceweekend wordt gehouden omdat het al zo lang geleden is dat er nog een F1-race was op het Shanghai International Circuit. Ook Sergio Perez en Carlos Sainz lieten in de media al doorschijnen bezorgd te zijn.

Sergio Perez hoopt op een rustig weekend: “Ik hoop alleen dat er geen problemen zijn met de baan, met afvoergaten of iets dergelijks,” zei hij. “Dat zal ons uit het ritme brengen. Maar ik denk dat het voor de show waarschijnlijk goed is.”

“Het is een goede zaak. Maar ik denk dat de voorbereiding heel moeilijk gaat worden, want ik heb daar nog nooit geracet met Red Bull, dus er komt heel wat bij kijken in één oefensessie.”

Ferrari-rijder Carlos Sainz geeft een genuanceerdere mening, ook over het sprintformat.

“Ik denk dat er twee verschillende onderwerpen zijn,” benadrukte hij. “Ik denk dat China als racecircuit geweldig is.”

“Ik denk dat het voor iedereen een van onze favoriete circuits is. Het is gewoon een geweldig racecircuit en een circuit dat een goede mogelijkheid biedt om in te halen, dus een Sprint is logisch om daar te hebben.”

“Tegelijkertijd zeiden we in de rijdersbriefing tegen de FIA en de Formule 1 dat het met dit soort auto’s niet goed is om naar een circuit te gaan met één uur training en meteen door naar de kwalificatie, met de reglementen die ze ons hebben opgelegd, met de slijtage van de planken en dit soort dingen, en hoe lastig één hobbel de auto kan maken, ik denk dat het geen goede keuze is om de Sprint na vier of vijf jaar afwezigheid in te zetten,” zei hij.

Er is ook een nieuwe asfaltlaag op het circuit in Shanghai en Sainz sluit een scenario zoals dat in Turkije in 2020 niet uit.

“We hebben ook gehoord dat er een nieuwe asfaltlaag is aangebracht, dus Istanbul 2.0 is misschien wel mogelijk! Ja, ik hoop van niet. Dus ja, het laat gewoon de onzekerheid zien.”

“Misschien is het voor jullie thuis spannend, maar voor de engineers en rijders is het iets dat we naar mijn mening niet moeten riskeren en een normaal weekend moeten hebben.”