F1-piloten zijn het niet eens of circuit van Spa-Francorchamps medeverantwoordelijk is voor dodelijke crash Dilano van ’t Hoff

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Is het circuit van Spa-Francorchamps te gevaarlijk en bijgevolg medeverantwoordelijk voor de dodelijke crash van Dilano van ‘t Hoff? Verschillende F1-piloten houden er verschillende meningen op na.

Zaterdag verloor de achttienjarige Dilano van ‘t Hoff het leven na een zware crash op het circuit van Spa-Francorchamps. Het ongeluk gebeurde bijna op dezelfde plaats waar Anthoine Hubert het leven liet na een soortgelijke crash in 2019.

Aan het einde van de maand zakt het F1-circus weer af naar de Ardennen en het feit dat twee jonge rijders een crash op nagenoeg dezelfde plaats maakten en in bijna dezelfde omstandigheden verongelukten is voor bepaalde F1-piloten reden genoeg om op te roepen voor veranderingen aan de legendarische Raidillon-bocht. 

Lance Stroll is er daar één van en hij reageert vanuit Oostenrijk na de sprintrace: “Het is niet eerlijk wat er gebeurd is en die bocht moet gecontroleerd worden en veranderd want we zijn twee talenten verloren op vijf jaar tijd. Er moeten veranderingen komen, alleen die bocht.”

“Het is verschrikkelijk wat er vandaag is gebeurd en we hebben een lid van de racefamilie verloren. We moeten er serieus over nadenken wat we in die bocht gaan doen, want het is nooit leuk om daar doorheen te gaan. Elke keer als we daar doorheen gaan zetten we ons leven op het spel en vandaag zagen we iets ergs gebeuren en dat is niet goed.”

Ook Pierre Gasly, die met Anthoine Hubert één van zijn beste vrienden verloor in 2019, vindt dat het tijd is dat er actie ondernomen wordt.

“Er moet duidelijk worden nagegaan wat er precies is gebeurd en er moet voor worden gezorgd dat dit soort scenario’s in de toekomst nooit meer voorkomen,” aldus de Fransman. “Want ik denk dat het genoeg is om talent op zo’n manier te verliezen en het is natuurlijk ontzettend triest.”

“Ik hoop echt dat alle mensen die betrokken zijn bij de veiligheid, en de zorg voor de veiligheid van alle rijders, actie gaan ondernemen. Want het is niet de eerste keer en het had nooit mogen gebeuren.”

“Ik bedoel, we hadden een paar jaar geleden nooit in zo’n situatie terecht mogen komen en het moet zeker opnieuw worden bekeken.”

Fernando Alonso laat weten dat hij niets tegen het feit heeft dat de Raidillonbocht zou worden aangepast maar hij merkt ook op dat het slechte weer en de slechte zichtbaarheid belangrijke factoren waren in de crash die van ‘t Hoff maakte.

“Ik weet niet of het een probleem van Spa zelf is,” aldus de Aston Martin-rijder. “Ik denk dat in Monza, als je een auto midden op het rechte stuk tegenkomt, je die ook niet ziet. Dus het is gewoon dat slechte zicht. En dat is iets wat we ons niet nog een keer kunnen veroorloven. Het moet de laatste keer zijn dat dit gebeurt.”

Max Verstappen is ook van mening toegedaan dat er lessen getrokken moeten worden uit de crash van van’t Hoff maar hij vindt ook dat de oorzaak niet alleen mag gezocht worden bij de layout van het circuit.

“We moeten naar dit soort situaties kijken”, zei Verstappen. “Het is makkelijk om de baan de schuld te geven maar ik denk dat als je kijkt naar hoe nat het was en dit soort dingen, er zeker dingen zijn waar we naar moeten kijken voor de toekomst, wat we beter kunnen doen om rijders te beschermen, want ik denk dat het vandaag echt onnodig was.”