F1-reglement 2021: de toekomst van de Formule 1 uitgelegd …

Vandaag werd het F1-reglement voorgesteld dat vanaf het F1-seizoen 2021 zal gelden, insiders spreken van de belangrijkste reglementswijzigingen in meer dan tien jaar.


Liberty Media, dat sinds enige tijd eigenaar is van de Formule 1, wil dat de Formule 1 als sport aantrekkelijker wordt. Fans moeten meer verlangen naar de races en de races op zich moeten ook spannender worden.

Momenteel is het al jarenlang zo dat Mercedes, Ferrari en Red Bull afgescheiden van de rest de top drie vormen van de sport, dit met ruime voorsprong op de andere teams. Het F1-reglement moet daarin verandering brengen en ook de races op zich spannender maken.

De World Motor Sport Council van de FIA keurde vandaag de reglementswijzigingen goed maar wat verandert er nu juist ?

Een budgetplafond
Vanaf volgend jaar zal er een budgetplafond zijn van 175 miljoen dollar. F1-teams kunnen nu nog onbeperkt geld uitgeven maar vanaf 2021 komt er dus een limiet van 175 miljoen dollar. Niet alle uitgaven vallen echter onder dit budgetplafond. Marketingkosten en de lonen van de rijders vallen er bijvoorbeeld niet onder. Er is ook al kritiek op de hoogte van het bedrag omdat veel kleinere teams niet eens in de buurt van de 175 miljoen dollar komen.

Topteams zullen sowieso echter goed moeten bekijken hoe ze in de toekomst hun geld uitgeven. Het zal dus steeds meer draaien rond ‘hoe’ in plaats van ‘hoeveel’ geld een team kan en wil uitgeven.

Kostenbesparingen door beperkingen van gebruik van CFD en windtunnels zijn ook goedgekeurd. Eerder raakte ook al bekend dat we voorbereidende wintertests voortaan beperkt worden tot twee keer drie dagen. Momenteel is dat nog twee keer vier dagen.

Andere F1-bolides
Een gewijzigd technisch reglement zorgt ervoor dat de F1-bolides er vanaf 2021 drastisch anders zullen uitzien. De F1-bolides zullen in 2021 ook meer wegen dan nu, het minimumgewicht gaat tegen dan immers omhoog naar 786 kilogram.

18-inch banden met een lager profiel en wagens die robuuster zijn. De voorvleugels worden minder complex en de wagens worden zo gebouwd dat er bij contact minder snel schade wordt opgelopen.

De bargeboards verdwijnen van de wagens en ook de neus van de F1-bolides wordt langer. De achtervleugels zullen groter worden en er zijn ook aerodynamische wijzigingen aan de onderkant van de wagen.

De verschillende maatregelen moeten er voor zorgen dat het verlies aan downforce bij het volgen van een voorligger verkleind wordt van 45 procent naar 15 procent.


F1-piloten moeten daardoor elkaar makkelijker kunnen volgen wat op zich tot een betere strijd, meer inhaalmanoeuvres en meer spektakel zou moeten leiden.

Hydraulische ophangingen worden verboden omdat ze niet langer relevant geacht worden en ook de ophanging in het algemeen wordt vereenvoudigd. De teams zullen wat de versnellingsbak betreft tevens minder vrijheden hebben. Wat de wagens betreft zal er ook verschillende categorieën ‘standaard’ gemaakt worden.

Het idee om de bandenwarmers vanaf 2021 te verbieden werd geschrapt. Er zullen in 2021 en 2022 nog gewoon bandenwarmers gebruikt kunnen worden.

F1-weekend anders ingedeeld
Het weekend-format in de Formule 1 wordt aangepast. Momenteel wordt er pas vanaf vrijdag gereden maar zijn er wel al heel wat andere activiteiten op donderdag. Die activiteiten worden geschrapt en voortaan op vrijdag gepland.

Dit moet er voor zorgen dat de F1-kalender in de toekomst eventueel nog verder kan groeien naar een maximaal aantal van 25 races. Door de activiteiten te verschuiven naar vrijdag hebben de teams, rijders en medewerkers meer tijd tussen twee raceweekends.
a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:30:”f1bolide_2021_F1_headline.jpeg”;}
Vandaag werd het F1-reglement voorgesteld dat vanaf het F1-seizoen 2021 zal gelden, insiders spreken van de belangrijkste reglementswijzigingen in meer dan tien jaar.

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Select juli 2022Select juli 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Select juli 2022Select juli 2022