Preview: GP van Amerika

Na een korte vlucht van Mexico richting het noorden, komen de teams aan bij het tweede deel van de tocht door Noord-Amerika. De bestemming is Austin, Texas en het Circuit of the Americas, de thuisbasis voor de GP van de Verenigde Staten van Amerika.


Lewis Hamilton wordt naar alle waarschijnlijkheid dit weekend voor de zesde keer wereldkampioen. De taak voor de Brit is simpel en haalbaar: achtste of beter worden. Bottas moet met andere woorden op zijn minst 23 punten scoren om de beslissing met nog één race uit te stellen. Bottas, die alvast zeker is van de tweede plaats, moet dus winnen.

Het Circuit of the Americas, dichtbij Austin, laat het beste van de F1-wagens zien. De uitdagende eerste sector staat bekend om haar snelle bochten die ook snel van richting veranderen, gelijkaardig aan de Esses van Suzuka of de sectie Maggotts-Becketts-Chapel op Silverstone. Die snelle bochtencombinaties worden gevolgd door een tragere en meer technische sector met een lang recht stuk tussenin. COTA kent ook een aantal goede inhaalmogelijkheden door bochten waar verschillende lijnen mogelijk zijn. Vooral de blinde, stijle eerste bocht bergop spreekt tot de verbeelding.

Pirelli brengt de middelste bandensoorten mee naar de US: C2, C3 en C4, dezelfde soorten als in Mexico.

Leuke weetjes:
– De GP van de Verenigde Staten van Amerika staat sinds 2012 terug op de kalender.
– Lewis Hamilton is de meest succesvolle rijder in de geschiedenis van de GP van de Verenigde Staten van Amerika met zes overwinningen. De Brit won op Indianapolis in 2007 en won de allereerste editie op het COTA in 2012 met McLaren. Daarna won hij nog vier keer op rij voor Mercedes van 2014 tot en met 2017.
– Naast Hamilton zijn enkel Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen winnaars van de GP van de Verenigde Staten van Amerika. De Duitser won met Red Bull Racing in 2013, terwijl de Iceman vorig jaar won met Ferrari.
– De eerste startrij bewees essentieel te zijn op het COTA. Alle zeven GP’s werden gewonnen van de eerste twee plaatsen op de grid, met drie overwinningen vanop pole.
– Nadat Red Bull Racing de pole veroverde in 2012 en 2013 heeft Mercedes vijf keer op rij de snelste tijd gereden tijdens de kwalificatie.
– Drie rijders vieren dit weekend hun 100ste GP: Carlos Sainz, Kevin Magnussen en Max Verstappen.

Weer:
Hoewel de temperaturen niet hoger komen dan 20 graden, wordt er geen regen voorspeld voor het weekend in Austin.

Tijdsschema GP van de Verenigde Staten van Amerika:
– Vrijdag 1 november 17:00 – 18:30: eerste vrije training
– Vrijdag 1 november 21:00 – 22:30: tweede vrije training
– Zaterdag 2 november 19:00 – 20:00: derde vrije training
– Zaterdag 2 november 22:00 – 23:00: kwalificatie
– Zondag 3 november 20:10: racea:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Select juli 2022Select juli 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Select juli 2022Select juli 2022