F1-steward over bestraffing Max Verstappen: “Plots waren we staatsvijand nummer 1”

Gary Connelly, één van de stewards tijdens de GP van de Verenigde Staten 2017, zegt dat de beslissing om Max Verstappen te straffen tijdens die bewuste race één van de moeilijkste beslissingen in zijn carrière was.


De GP van de Verenigde Staten was een briljante race van de kant van Verstappen. Hij moest starten vanaf de zestiende plaats op de grid en wat volgde was een geweldige inhaalrace die eindigde met een prachtige inhaalactie binnendoor bij Kimi Raikkonen in de laatste ronde om zo in extremis nog op het podium te eindigen.

Een paar minuten voor de podiumceremonie werd Verstappen echter weggeleid want hij had bij zijn ultieme inhaalactie op Raikkonen de track limits overschreden en dat leverde hem een tijdstraf op van vijf seconden, exit Max Verstappen en enter Kimi Raikkonen op het podium dus.

De stewards kregen een hoop kritiek over zich heen, en niet alleen van Red Bull, Niki Lauda had het over “de slechtste beslissing ooit.” Tijdens een webconferentie van de FIA had Gary Connelly het over het feit dat stewards altijd rekening moeten houden met zowel het verliezende als het winnende kamp bij het maken van hun beslissing en hij gebruikte zijn eigen beslissing in de GP van de Verenigde Staten 2017 daarbij als voorbeeld.

“Bij het nemen van beslissingen moeten we niet alleen de kant van de vermeende dader in overweging nemen,” merkte Connelly op.

“Het is belangrijk om ook te denken aan degenen die zijn beïnvloed. En ik wil hier een klassiek voorbeeld geven dat in mijn geheugen en dat van mijn collega-stewards bij dat evenement blijft hangen.”

“Het was de GP van de VS van 2017, het was de laatste ronde van de race. Max Verstappen voerde een briljant manoeuvre uit, een geweldige actie, op Kimi Raikkonen en hij haalde hem in, ik denk dat het de op twee na laatste bocht was.”

“We hadden Mika Salo als ‘driver steward’ en Mika is extreem snel in het zien van wat er gebeurt op een racecircuit.”

“Hij zei meteen tegen ons dat het een briljante zet was van Max, maar hij was ongeveer een meter van de baan aan de binnenkant van de bocht. Hij verliet de baan om in te halen.”

“We gingen terug en keken naar de beelden, en het was heel, heel duidelijk, binnen een minuut nadat we er naar hadden gekeken.”

“Samen met mijn collega-stewards in de kamer, Radovan Novak, Mika Salo en Dennis Dean, was het een moeilijke beslissing, omdat we Max Verstappen van de derde plaats, van het podium, moesten halen en hem moesten vervangen door Kimi Raikkonen.”

Vanaf dat moment waren Connelly en zijn collega’s uiteraard de gebeten hond voor Max Verstappen en zijn fans.

“En jongens, wat hebben we ooit veel kritiek te verduren gekregen. We waren staatsvijand nummer één in Nederland en alle Red Bull-fans over de hele wereld waren in opstand gekomen. En een heleboel andere mensen ook.”

“Maar we bekeken het ook vanuit een ander perspectief, in die zin dat een andere rijder van zijn rechtmatige positie was beroofd, want Max had Kimi niet kunnen inhalen als hij zich aan de regels had gehouden.”

“En je aan de regels houden is heel simpel, je mag niet van de baan gaan om iemand in te halen, je mag de baan niet verlaten en een voordeel behalen. Bovendien was dit een blijvend voordeel. Hij ging van de vierde naar de derde plaats door één meter naast de baan in te halen.”

“Dus als het op een moeilijke beslissing aankomt, ja, dan heb je medelijden met de persoon die je misschien moet bestraffen.”

“Maar je moet ook denken aan de andere concurrenten die getroffen worden door de zet, of door de actie van de deelnemer die je onderzoekt.”

Hoewel het een van de moeilijkste beslissingen was die hij ooit moest nemen heeft Connelly geen spijt en vindt hij dat ze destijds de juiste beslissing genomen hebben.

“Ik geloof dat we het juiste gedaan hebben, we hebben een goede beslissing genomen. En ik ben er vrij zeker van dat als je het nu aan Max Verstappen zou vragen, hij dat ook zou vinden,” besluit de Australiër.

Geschreven door Tom Schots
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Profiteer nu van grote kortingen op Bol.com !
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Bol 7 daagse 2022Bol 7 daagse 2022

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Bol 7 daagse 2022Bol 7 daagse 2022