Fernando Alonso: “De F1 is een overgereglementeerde sport geworden”

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

Volgens tweevoudig F1-kampioen Fernando Alonso is de Formule 1 als sport overgereglementeerd en gaat dit ten koste van de actie en het spektakel op de baan.

Verschillende incidenten en bestraffingen de voorbije races hebben bewezen dat rijders al te vaak zich aan erg strikte regels moeten houden om bestraffingen te vermijden. Volgens Fernando Alonso is de Formule 1 als sport overgereglementeerd en gaat dat ten koste van het racen en het spektakel. Hij roept de FIA en de F1 dan ook op om actie te ondernemen, om een betere balans te vinden op het vlak van de regels.

“Ja, ik denk dat wat ik heb gezegd is dat we moeten proberen om te vermijden dat gevaarlijke rijders iedere twee of drie raceweekends bestraffingen incasseren en andere rijders in gevaar brengen. In het verleden, en ik denk dat het was toen Grosjean zijn ongeluk in Spa had met Lewis en ikzelf daarbij betrokken, en ik denk dat het toen ook een raceban voor hem was in Monza.”

“We hebben nog nooit zoveel regels gehad als nu. We mogen niet inhalen in de pitlane, we mogen niet te snel gaan in de pitlane, we mogen niet te traag op het circuit rijden, we mogen eigenlijk bijna niets doen.”

“De sport is waarschijnlijk overgereglementeerd en als rijder voelen we ons soms gefrustreerd, ook de teams, maar we moeten allemaal samen een oplossing zien te vinden, we mogen de FIA niet alleen laten. We moeten iets beter voorstellen dan de huidige regels. En dat moeten we samen doen.”

Volgens Alonso is het momenteel vooral een probleem dat racefouten vandaag de dag als gevaarlijk rijden worden beschouwd en dat er daardoor ook bestraffingen uitgedeeld worden.

“Toen strafpunten geïntroduceerd werden was dat volgens mij om te vermijden dat gevaarlijke rijders maar bestraffingen bleven opstapelen zonder dat ze een raceban ofzo kregen, we wilden gevaarlijke manoeuvres vermijden en ervoor zorgen dat niemand in gevaar werd gebracht.”

“Nu maken we de fout dat racefouten als gevaarlijk rijden worden beschouwd.”