Fernando Alonso haalt nogmaals uit na ‘vreemde straf’ in Australië: “Crash van Russell heeft de stewards beïnvloed”

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

In de aanloop naar de GP van Japan heeft Fernando Alonso nogmaals gereageerd op de ‘vreemde straf’ die hij in Australië kreeg. Alonso blijft erbij dat zijn straf onterecht was.

“Het was duidelijk. En ik denk dat het nog steeds duidelijk is,” antwoordde Alonso in Japan op de vraag of hij vindt dat de regels rond het defensief rijden duidelijk zijn. “Het was een beetje een verrassing, die straf in Melbourne.”

“Er is niets dat we eraan kunnen doen, we moeten het aanvaarden, doorgaan en ons hier in Japan concentreren. Maar ik denk dat het niets zal veranderen aan de manier waarop we rijden en hoe we het racen aanpakken.”

“Er is geen verplichting om 57 rondjes op dezelfde manier te rijden. Soms rijden we trager, om brandstof te sparen, om de banden te sparen, om de batterij te sparen.”

“En soms rijden we traag in bochten, of in bepaalde sectoren van een circuit, om DRS te geven aan de wagen achter je omdat het kan helpen wanneer de tweede wagen achter je een betere snelheid heeft.”

“Al die dingen zijn volledig normaal. Dat was zo, het is zo, en dat zal altijd zo in de autosport het geval zijn. We hadden een straf, waarschijnlijk eenmalig, een straf die we niet meer opnieuw zullen zien.”

Volgens Fernando Alonso hebben de gevolgen van wat er is gebeurd, namelijk de crash van George Russell, een belangrijke invloed gehad op de beslissing van de stewards om een straf op te leggen, al zeggen de stewards zelf dat ze zich niet daardoor hebben laten leiden.

“Wanneer het in Abu Dhabi zou gebeurd zijn, waar er een grote uitloopstrook zou zijn geweest, dan zou George volgens mij enkele meters verder gewoon terug de baan op kunnen rijden hebben en had hij mij de volgende ronde proberen kunnen aanvallen. Het zou geen enkel probleem geweest zijn.”