Fernando Alonso kritisch op de FIA na verschillende incidenten: “Regels lijken op willekeur gebaseerd”

Alpine F1 team
Alpine F1 team

Tweevoudig F1-kampioen Fernando Alonso is niet te spreken over de willekeur die er lijkt te zijn in het toepassen van de regels door de FIA en de stewards. De Spanjaard haalt dan ook uit naar de FIA.

Tijdens de GP van de USA kreeg Fernando Alonso het aan de stok met beide Alfa Romeo-rijders. Eerst was er het gevecht met Kimi Raikkonen, waarbij de Fin buitenom en naast de baan zijn positie trachtte te verdedigen en zo uiteindelijk ook voor Alonso wist te blijven.

Daarnaast was er ook nog een aanvaring met Antonio Giovinazzi in de tweede Alfa Romeo. Ondanks het feit dat Alonso en Alpine hun beklag deden oordeelden de stewards in beide gevallen dat er geen onderzoek of straf noodzakelijk was. Alonso is het daar duidelijk niet mee eens.

“De regels zijn een beetje willekeurig,” aldus Alonso. “Het is nu eenmaal zo en erg jammer. De fans hier in Amerika hebben niet de show gekregen waarop ze recht hadden.”

Alonso haalde vervolgens fel uit naar de FIA en de volgens hem discutabele beslissingen van de stewards.

“Ik weet niet of je de volledige race hebt gezien maar er was een zelfde incident tijdens de eerste ronde met Lando Norris in de twaalfde bocht. Hij remde langs de buitenkant, haalde Carlos Sainz in, Sainz ging van de baan, nam de positie opnieuw in en hij moest de positie teruggeven.”

“Tijdens het laatste deel van de race, toen ik Giovinazzi voor de tweede keer inhaal, remde ik aan de binnenkant van de twaalfde bocht. En opnieuw, ik dwong hem naast de baan. Hij nam de positie opnieuw in door naast de baan te gaan en die keer moest hij mij de positie teruggeven.”

“Op die manier, wanneer je een rijder naast de baan dwingt, dan engageer je je om in te halen. Je tegenstander moet beslissen of hij inhoudt of volgas blijft gaan en langs de buitenkant naast de baan gaat.”

“Het is wat Sainz deed, het is ook wat Giovinazzi deed. En je moet de positie dan teruggeven, je gaat immers volgas naast de baan. Maar Kimi deed dat niet. Dat is waarom ik vind dat het niet consistent is.”

“Ik verloor door al die incidenten zo’n tien seconden, de punten waren daardoor uiteraard buiten bereik.”

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
bol 7-daagsebol 7-daagse
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print