Fernando Alonso na snelste tijd: “De kwalificatie wordt een loterij, er zullen ‘mogelijkheden’ zijn”

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

Hij sloot de tweede oefensessie als snelste af, al beseft ook Fernando Alonso dat de rondetijden niet altijd representatief zijn. De snelste tijd werd immers nog op droogweerbanden gereden terwijl het daarna regende. Ook tijdens de rest van het raceweekend wordt er regen voorspeld maar Alonso ziet ‘mogelijkheden’.

“Door het weer was het een tricky vrijdag voor iedereen en werden er niet veel ronden gereden, zeker tijdens de eerste oefensessie,” blikte Alonso terug op zijn vrijdag. “Niet veel rondjes tijdens de eerste oefensessie, niet veel rondjes tijdens de tweede oefensessie.”

“De omstandigheden zorgden ervoor dat het circuit nooit volledig nat en nooit volledig droog was. Geen goede rondjes onder droge omstandigheden en ook geen goede rondjes onder natte omstandigheden, we zaten ergens tussenin.”

“Maar het kan ook zo zijn tijdens de kwalificatie en de race dus vandaag kan erg nuttig gebleken zijn voor de rest van het raceweekend.”

“We zullen de data wat moeten analyseren en op zaterdag erg scherp staan. Ik denk dat de juiste beslissing ervoor kan zorgen dat je vijf seconden wint. De foute beslissing kan ervoor zorgen dat je eruit ligt.”

“Als de omstandigheden op zaterdag hetzelfde zijn dan zullen degene die scherp zijn tijdens de kwalificatie en de juiste beslissing voor de juiste banden nemen een groot voordeel hebben en er het beste van proberen maken.”

“Het gaat een interessant weekend worden. Het gaat zoals altijd gokken worden welke band je op welk moment moet gebruiken. Laat ons zien of we het juist hebben.”

Bovenop de uitdaging van het weer is er ook nog een andere belangrijke uitdaging voor de rijders en teams. Het Circuit Gilles Villeneuve kreeg immers een volledig nieuwe asfaltlaag en dat zorgt bij droge omstandigheden soms al voor problemen, laat staan bij regen. Alonso maakt zich daar voorlopig echter niet al te veel zorgen over.

“Het lijkt oké,” aldus Alonso. “Het is uiteraard niet erg proper na de storm. Het ligt er redelijk vuil bij maar tegelijkertijd heb je het gevoel dat er veel grip is dus ik denk dat de nieuwe asfaltlaag goed is.”

“We zullen het alleen nog goed moeten kunnen testen onder volwaardig natte omstandigheden, zien of er aquaplaning ofzo is.”