Fernando Alonso: “Soms doet de FIA ook goede dingen, dat moeten we ook zeggen”

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

Fernando Alonso steekt een pluim op de hoed van de FIA omdat hij vindt dat ze tijdens de laatste twee GP’s potentieel gevaarlijke situaties goed behandeld hebben.

Beslissingen van de racedirectie zijn vaak controversieel, zo was er de discussie om de GP van Japan 2022  van start te laten gaan in gevaarlijke omstandigheden en tijdens de slotfase van de GP van Australië van dit jaar werd meermaals de rode vlag gezwaaid.

Maar de racedirecteurs Freitas en Wittich hebben dit jaar de regels aangaande de track limits aangepast, maar dit seizoen kregen veel rijders penalty’s tijdens de GP van Oostenrijk, waarvan veel straffen werden uitgedeeld na een protest van Aston Martin. 

Tijdens de GP van Italië zag Alonso zijn tijd ook geschrapt worden tijdens Q1 omdat hij de track limits niet gerespecteerd had.  

“Het is steeds dezelfde regel,” aldus Alonso. “Je kan de regels niet elk weekend veranderen, het is altijd de witte lijn. Ik ging een beetje breed, dus aanvaardde ik het. Het was oké.”

“Ook de FIA heeft het weer goed gedaan, want we geven de FIA altijd de schuld als ze dingen fout doen. In Zandvoort was het een goede timing van de safety cars, rode vlaggen en dat soort dingen. En hier, na de F3-auto’s, F2, onze vrije training, hebben ze de (maximale) tijd ingevoerd zoals een paar jaar geleden en ik denk dat het goed werkte in de kwalificatie. Er waren nog steeds wat verkeersproblemen, maar veel minder dan zonder regels. Dus zoals ik al zei, soms doen ze goede dingen, dat moeten we ook zeggen.”