Fernando Alonso verdedigt Lance Stroll: ‘Pech was het probleem, geen slechte prestatie’

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

Volgens Fernando Alonso staat het geluk niet aan de zijde van zijn teamgenoot Lance Stroll, die in de helft van de races in 2023 er niet in slaagde om punten te pakken.

Als we op de cijfers mogen afgaan in 2023 bestaat er geen twijfel, Fernando Alonso veegt de vloer aan met zijn teamgenoot Lance Stroll. Alonso wist al drieënnegentig punten te verzamelen, tegenover drieëntwintig stuks voor Lance Stroll, maar als we Alonso mogen geloven is dat vooral te wijten aan pech.

“Volgens mij heeft Lance veel, veel pech gehad in de laatste twee races,” aldus Alonso. 

Bij het begin van het seizoen was er het fietsongeluk waarbij hij zijn polsen blesseerde maar in Bahrein toch sterk voor de dag kwam. Maar dan was er in Jeddah het probleem met de uitlaat terwijl hij voor de Ferrari’s op de vijfde plaats reed. 

In Miami raakte Stroll niet verder dan Q1 omdat het team probeerde om het eerste deel van de kwalificatie te overleven zonder een tweede setje zachte banden te gebruiken. “In Miami riskeerden we waarschijnlijk te veel in Q1 en dat bracht de race in gevaar,” zei Alonso.

In Monaco wist Alonso zijn Aston Martin op de eerste rij te parkeren terwijl Stroll er niet in slaagde om zich bij de eerste tien te kwalificeren. Zijn eerste run in Q2 was niet goed genoeg en achteraf verloor hij veel tijd op de weegbrug en had hij last van brokstukken op de baan. 

In Miami was een achttiende plaats op de startgrid zijn deel maar hij wist toch nog een twaalfde stek uit de brand te slepen terwijl hij in Monaco de strijd moest staken. 

Alonso zei dat de recente resultaten van zijn teamgenoot “de koppen heel gemakkelijk hard maakten, maar ik denk dat als je het hele weekend ziet, zelfs in Monaco in FP3 hij binnen anderhalf tiende van de snelste was.”

“Hij heeft over alles de juiste feedback, info en strategie gegeven”, voegde Alonso eraan toe. “Dus ik hoop echt dat hij wat meer geluk heeft, want ik denk niet dat hij snelheid mist. Het zijn gewoon momentopnames die niet aan zijn kant stonden.”

Stroll hoopt dit weekend zijn recente reeks tegenslagen achter zich te laten.

“Het is geluk, dingen gebeuren in de racerij en we hadden een paar moeilijke weekenden,” zei hij. “We hebben in Jeddah opgegeven en ik denk dat we vorig weekend een sterk weekend hadden en toen kostte wat schade in Q2 ons een kans op goede punten op zondag. En in Monaco draait alles om de zaterdag.”

“Dus ik denk dat het is hoe het gaat. Er zijn goede en slechte weekends. Zoals elk weekend probeer ik ook dit weekend het maximale eruit te halen.”

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner