Ferrari dient verzoek in maar stewards geven Carlos Sainz na incident met putdeksel toch een gridstraf: “We kunnen niet anders”

Ferrari
Ferrari

De stewards van de GP van Las Vegas kregen een verzoek van Ferrari om, na de zware aanrijding en impact met een putdeksel tijdens de eerste oefensessie, geen gridstraf te krijgen voor het wisselen van verschillende onderdelen op zijn wagen. De stewards oordelen echter dat ze Carlos Sainz toch een gridstraf moeten geven.

Het was een bijzonder merkwaardig incident tijdens de eerste oefensessie. Carlos Sainz zijn Ferrari F1-bolide werd onderaan bijna letterlijk getorpedeerd door een losvliegend putdeksel, waarna ook Esteban Ocon schade aan zijn wagen had. Vooral de schade aan Carlos Sainz zijn F1-bolide was bijzonder groot.

Ferrari moest heel wat onderdelen op Sainz zijn F1-bolide vervangen, waaronder ook het batterijsysteem dat instaat voor de energieopslag. Het vervangen van dat onderdeel zou automatisch leiden tot een gridstraf en Ferrari diende dan ook een verzoek in om uitzonderlijk geen gridstraf hiervoor te krijgen omdat de beschadiging te wijten was aan een uitzonderlijke externe factor.

De stewards oordeelden na overleg met Ferrari en FIA’s single seater directeur Nikolas Tombazis dat er sowieso een gridstraf opgelegd moest worden omdat ze niet bij machte waren om een uitzondering toe te staan, dat ze alleen maar het reglement konden toepassen en dat daarin geen eventuele uitzondering wordt voorzien. De stewards lieten verstaan dat indien ze de mogelijkheid hadden om dit te doen, dat ze het dan uitzonderlijk hadden gedaan maar dat het reglement dit gewoonweg niet toelaat.

Carlos Sainz zal dus een gridstraf van minstens tien plaatsen incasseren. Ferrari-teambaas Frederic Vasseur liet reeds verstaan dat er een stevig gesprek zal gevoerd worden over eventuele financiële compensatie voor Ferrari, dit gezien de enorm hoge kostprijs van de F1-bolide van Carlos Sainz te herstellen terwijl de organisator, in dit geval de Formule 1, aansprakelijk is voor de gebreken aan het stratencircuit die deze immense schade hebben veroorzaakt.