Ferrari racet in Miami met unieke ‘blauwe livery’: “Een bijzonder eerbetoon”

Ferrari
Ferrari

Ferrari heeft aangekondigd dat het voorafgaand aan de GP van Miami een bijzondere livery zal onthullen waarmee het tijdens het volgende raceweekend zal racen.

Het is niet de eerste keer de voorbije jaren dat Ferrari met een speciale livery uitpakt maar deze keer kondigt Ferrari aan dat het in Miami met ‘frisse en onverwachte kleuren’ zal racen ter gelegenheid van een bijzondere gelegenheid. De Ferrari SF-24 zal immers twee bijzondere historische blauwe kleuren: Azzurro La Plata en Azzurro Dino.

Daarmee wil Ferrari haar 70-jarige aanwezigheid op de Amerikaanse markt vieren. Het inruilen van het traditionele ‘Rosso Corsa rood’ verwijst echter ook naar een bijzondere symbolische periode voor Ferrari.

Azzurro La Plata is een lichtblauwe kleur, het is de nationale racekleur van Argentinië. Het is de kleur die door Alberto Ascari werd gedragen, de eerste F1-kampioen van Ferrari. De Italiaanse legende droeg een blauwe trui en blauwe helm, hij noemde het zijn gelukskleur en won er zijn wereldtitels in 1952 en 1953 mee.

Ook John Surtees en Lorenzo Bandini raceten in de jaren zestig in lichtblauwe racepakken. Zelfs medewerkers van Ferrari in Maranello droegen blauwe overallen in deze specifieke kleur. Azzurro Dino is een iets dieper blauwe kleur die ooit gedragen werd door Clay Regazzoni in 1974 alvorens Ferrari overschakelde op haar traditionele rode raceoveralls.

Opmerkelijk is dat de kleuren Azzuro La Plata en Azzurro Dino aanvankelijk niet op de Amerikaanse automarkt terug te vinden waren maar in 1964 door Ferrari geïntroduceerd werden. Topman Enzo Ferrari had toen een conflict met de FIA. Ferrari had een nieuwe wagen klaarstaan maar de FIA wou deze niet homologeren. Enzo Ferrari trok uit protest zijn team terug en hij wilde uit protest niet meer in ‘Corsa Rosso’ rijden.

Ferrari vaardigde uiteindelijk twee wagens af voor de laatste twee races van het jaar maar het nam deel onder ‘North American Racing team’. Zoals aangekondigd door Enzo Ferrari werden de wagens voorzien van een andere kleur: blauw met een witte streep door het midden. Uiteindelijk werd de strijdbijl tussen Ferrari en de FIA begraven en keer het bekende Ferrari-rood terug.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print