Ferrari straks op zoek naar nieuwe sponsor?

Als het van EU-commissaris voor gezondheid Markos Kyprianou afhangt, zal Ferrari binnenkort op zoek mogen gaan naar een nieuwe sponsor. De Cyprioot wil namelijk definitief komaf maken met de tabaksreclame in de Formule 1.

De laatste jaren hebben al heel wat renstallen vervangende sponsors gevonden, alleen Ferrari houdt nog steeds vast aan zijn tabakssponsor Marlboro. Ofschoon het logo in het merendeel van de grote prijzen niet gebruikt wordt, is het nog steeds zichtbaar tijdens de GPÂ’s van China, Bahrein en Monaco. Markos Kyprianou vindt het hoog tijd dat ook hier de laatste tabaksreclame verdwijnt. Hij heeft hiertoe een brief gericht aan de FIA en aan de Scuderia Ferrari.

Verplichten kan hij hen tot niets, aangezien China, Bahrein en Monaco op niet EU-grondgebied liggen, maar de Europese burger volgt deze grote prijzen wel op TV. Om zijn verzoek kracht bij te zetten, heeft hij ook al contact gehad met Prins Albert van Monaco en zal hij het probleem aankaarten bij zijn bezoek aan de Chinese regering volgende week.

Volgens de statistieken sterven er ieder jaar zoÂ’n half miljoen Europeanen aan de gevolgen van hun tabaksverslaving, daarmee meteen goed voor de eerste plaats op het lijstje ‘onnodige sterftesÂ’. Markos Kyprianou noemt de F1 piloten rolmodellen en vindt het om die reden een bijzonder slecht idee dat deze met tabaksreclame op de overall rondlopen. Dat de meeste piloten volgens hun contract helemaal niet mogen roken, verandert niets aan de zaak voor hem. Vooral jonge mensen zijn vaak erg beïnvloedbaar en laat hen nu net het merendeel van de F1 fans vormenÂ…

Kortom: Het laatste hoofdstuk in het tabaksdossier is nog niet geschreven, maar om Ferrari en jarenlange sponsor Marlboro te scheiden, zal er hoogstwaarschijnlijk nog veel meer moeten gebeuren dan enkele vriendelijke verzoekjes.

(geschreven door Leen Coremans)

Klik hier en scoor deals voor Kerstmis met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2023Kerst 2023