Ferrari-voorzitter John Elkann: “De controversiële titel van Max Verstappen was niet goed voor de Formule 1”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens John Elkann, voorzitter van Ferrari, moet de Formule 1 als sport ervoor zorgen dat er op het vlak van de regelgeving meer duidelijkheid is. Ook moeten situaties zoals de controversiële titel van Max Verstappen in 2021 vermeden worden.

Elkann erkent dat de Formule 1 een sport is waarin er veel regels gelden maar volgens de Ferrari-voorzitter moet de Formule 1 ervoor zorgen dat de regels duidelijk zijn en dat er minder controverse ontstaat over situaties zoals tijdens de F1-seizoensfinale in 2021, toen Max Verstappen zijn eerste F1-titel behaalde.

“Langs de ene kant zijn er erg veel wijzigingen op het vlak van hoe de technologie evolueert, het belang van de koolstofneutraliteit,” vertelt Elkann in gesprek met ‘BBC Sport’. “Daarbij is het belangrijk dat je duidelijkheid creëert op het vlak van de regels en hoe ze toegepast worden.”

“Je wil niet dat er dingen gebeuren zoals tijdens het kampioenschap in 2021, hoe dat geëindigd is. Je wil geen situaties zoals in Las Vegas, waarbij je bestraft wordt met tien plaatsen.”

Met dat laatste verwijst Elkann naar de gridstraf die Carlos Sainz kreeg omdat hij over een losgekomen putdeksel reed, enorm veel schade aan zijn wagen had en daardoor een gridstraf incasseerde.

“Vanuit het standpunt van de regels en het toepassen daarvan, wat we gezien hebben met het budgetplafond, dat zijn aspecten die duidelijker moeten.”

Elkann erkende ook het succes dat Max Verstappen en Red Bull sinds enkele jaren en vooral dit seizoen ervaren. Max Verstappen won dit seizoen 18 van de 21 races die al verreden werden. Volgens Elkann verdienen ze erkenning voor hun performance.

“Wanneer ze domineren dan is dat omdat ze zeer goed zijn en dat is positief want de sport wil dat je echt pusht om het beste eruit te halen en dat is waarnaar ook wij streven,” aldus Elkann. “Mocht niemand ze kunnen bijhalen dan zou dat niet goed zijn.”

“In Abu Dhabi kunnen de posities er vooraan helemaal anders uitzien en dat zou goed en leuk zijn. Des te competitiever het is, des te beter voor iedereen.”