Ferrari zal voordeel halen uit diffuser beperking

Vanaf Silverstone is het niet meer toegelaten om de zogenaamde ‘off throttle exhaust blown diffuser’ te gebruiken en dat zou wel eens zwaar in het nadeel kunnen spelen van titelverdediger en leider in het kampioenschap Red Bull.
De ‘off-trhottle exhaust blown diffuser’ is, naast een hele mond vol, ook de variant op de gewone uitlaat geblazen diffuser. Alleen zal men bijkomend een motorafstelling gebruiken die ook voldoende uitlaatgassen ‘blaast’ wanneer de piloot niet op het gaspedaal duwt. Deze soort van praktijken zijn vanaf Silverstone niet meer toegelaten.

Helmut Marko, adviseur bij Red Bull, stelt nu de timing in vraag waarop de FIA dit verbod wil doorvoeren. “In het verleden zagen we een verbod zoals de dubbele diffuser en F-ducts altijd na afloop van een seizoen. Nu zien we een verbod in het midden van een seizoen. Dat is bizar”, zegt Marko tegen de Duitse krant Bild-Zeitung.

image

Red Bull is een van de teams die als eerste een gok waagden om deze techniek om er voordeel uit te halen. Dat het gewerkt heeft is duidelijk af te leiden uit de resultaten van de afgelopen races. Sommige insiders denken dat het te goed gewerkt heeft en dat het verbod een middel is om de stormloop van Red Bull en Vettel een halt toe te roepen. De FIA zegt formeel dat het verbod een gevolg is van inbreuken op het technisch reglement.

Marko hoopt nu dat Red Bull niet al te zwaar zal lijden onder dit verbod en dat andere teams niet beter wegkomen. “Wat we nu hopen is dat dit ons niet zwaarder treft dan Renault, Mercedes en McLaren. Ferrari zal er bijna zeker een voordeel uit halen.”
Hoeveel de teams er werkelijk onder te lijden zullen hebben en of daarmee de rangorde verstoord zal geraken, weten we pas na Silverstone. Wel staat vast dat de teams nu al op zoek zijn naar een nieuw middel om weer een stap voor te zijn op de concurrentie.
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Bestel het boek van Haas F1-teambaas Guenther Steiner: Surviving to drive!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
bol7daagsebol7daagse
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print