FIA belooft na ‘podium-debacle’ met Fernando Alonso verduidelijking tegen GP van Australië

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

De FIA belooft verduidelijking tegen de GP van Australië over de verwarring rond de derde plaats van Fernando Alonso in Saoedi-Arabië. 

Fernando Alonso kwam in Jeddah als derde over de finish en mocht mee op het podium met het Red Bull-duo Max Verstappen en Sergio Perez. Maar na de podiumceremonie moest hij zij trofee inleveren omdat hij een tijdstraf van tien seconden gekregen had omdat hij een vorige straf tijdens de race niet correct zou uitgezeten hebben.

Een mecanicien had tijdens het uitzitten van de straf zijn krik al klaargezet aan de auto van Alonso en dat zou niet toegestaan zijn. Aston Martin ging tegen deze straf in beroep en kreeg gelijk en zo was het dus toch Alonso die derde werd.  

“Er was geen duidelijke overeenkomst, zoals eerder aan de stewards werd gesuggereerd, waarop kon worden vertrouwd om vast te stellen dat partijen waren overeengekomen dat een krik die een auto aanraakt, neerkomt op werken aan de auto”, aldus het verslag van de stewards.

“In deze omstandigheden waren we van mening dat onze oorspronkelijke beslissing om een straf op te leggen aan wagen 14 moest worden teruggedraaid en dat hebben we dan ook gedaan.”

Een woordvoerder van de FIA heeft laten weten dat dit onderwerp zal worden besproken tijdens de volgende vergadering van het Sporting Advisory Committee op donderdag 23 maart.

“Het verzoek aan de Stewards om herziening van de oorspronkelijke beslissing (Document 51) werd gedaan in de laatste ronde van de race”, begon het bericht van de woordvoerder.

“De daaropvolgende beslissing van de stewards om het recht op herziening door de concurrent te horen en toe te kennen, was het gevolg van nieuw bewijsmateriaal met betrekking tot de definitie van ‘werken aan de auto’, waarvoor tegenstrijdige precedenten bestonden, en dat is door deze specifieke omstandigheid blootgelegd.”

“Dit onderwerp zal daarom worden behandeld tijdens de volgende Sporting Advisory Committee die plaatsvindt op donderdag 23 maart en er zal een verduidelijking worden uitgegeven in de aanloop naar de FIA Formule 1 Grand Prix van Australië van 2023.”

“Deze open benadering van de herziening en verbetering van haar processen maakt deel uit van de voortdurende missie van de FIA om de sport op een eerlijke en transparante manier te reguleren.”

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Pre-zomer 2023Pre-zomer 2023
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print