FIA: “Seksistische commentaren Mohammed Ben Sulayem uit 2001 weerspiegelen niet de overtuigingen van onze voorzitter”

FIA
FIA

De FIA laat weten dat seksistische commentaren van hun voorzitter Ben Sulayem over “slimme vrouwen” in 2001 niet overeenkomen met zijn huidige overtuigingen.

Ben Sulayem werd in 2001 geciteerd als volgt op een ondertussen reeds gearchiveerde website: “Ik houd niet van vrouwen die denken dat ze slimmer zijn dan mannen.” Het is niet de eerste keer dat Ben Sulayem in opspraak komt sinds zijn aanstelling als voorzitter van de FIA.

“De opmerkingen op deze gearchiveerde website uit 2001 weerspiegelen niet de overtuigingen van de voorzitter,” aldus de FIA.

“Hij heeft een sterke reputatie als het gaat over het bevorderen van vrouwen en gelijkheid in de sport, daar wil hij gerust op afgerekend worden en het was het centrale deel van zijn manifest. De acties die hij dit jaar ondernomen heeft en de vele jaren dat hij vicevoorzitter was bewijzen dit.”

Onlangs haalde Ben Sulayem zich nog de woede van de F1-bazen op de hals omdat hij stelde dat hij niet gediend was met het ‘opgeblazen bod’ van twintig miljoen dollar uit Saoedi-Arabië om de Formule 1 te kopen (Lees: F1-bazen zijn furieus na uitspraken Mohammed Ben Sulayem: “Dit is onaanvaardbaar!”). Vanuit de F1 kwam er een brief waarin te lezen stond dat de voorzitter zijn boekje te buiten was gegaan. Nog eerder deze maand dreigde Ben Sulayem met sancties voor rijders die de regels aangaande politieke statements overtreden.  

In de nasleep van de controversiële seizoensfinale in Abu Dhabi 2021 nam hij het stokje als FIA-voorzitter over van Jean Todt en Ben Sulayem heeft sindsdien al een hobbelig parcours afgelegd als voorzitter van de FIA. Hij kwam ook terecht in het oog van de storm toen hij op Twitter liet horen dat hij verrast was over de vijandige reacties van de andere teams toen Michael Andretti probeerde om het team van Sauber over te nemen.

Toen hij aan zijn termijn van vier jaar als voorzitter begon heeft Ben Sulayem beloofd dat hij de deelname aan motorsport zou verdubbelen, de beste bestuursorganen zou installeren en diversiteit zou versterken.  

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print