FIA gaat akkoord met financiële compensaties voor schade tijdens sprintkwalificaties

F1
F1

De Formule 1 maakte onlangs bekend dat er tijdens het F1-seizoen 2021 geëxperimenteerd zal worden met drie sprintkwalificaties. Die sprintkwalificaties zijn eigenlijk een race van 100 kilometer op zaterdag maar ze brengen uiteraard ook extra kosten voor de teams met zich mee, die kosten zullen gecompenseerd worden.

Dit jaar vindt het eerste F1-seizoen plaats waarbij de F1-teams zich aan een budgetplafond moeten houden. Er moet dus op iedere euro gelet worden en sprintkwalificaties zullen daarom financieel extra gecompenseerd worden.

De sprintkwalificaties zullen op zich niet echt voor extra kilometers en kosten zorgen maar wel de mogelijke kosten door bijvoorbeeld crashes.

In totaal mogen de teams 450 000 dollar extra uitgeven omdat er drie sprintkwalificaties plaatsvinden, 150 000 dollar per sprintkwalificatie. Als er schade is aan een wagen door een crash en er moet opgegeven worden dan mag een team zijn budgetplafond met 100 000 dollar aanpassen.

De FIA laat wel weten dat indien de schade door een crash tijdens een sprintkwalificatie opmerkelijk groter is dan 100 000 dollar, dat er dan een grotere compensatie kan voorzien worden.