FIA: geen derde auto dit seizoen

Er hangen donkere wolken boven de Formule 1. Caterham is immers erg onzeker als ze nog verder kunnen racen. Maar een derde auto bij een topteam is uitgesloten.
image
Nu dat Caterham in de problemen zit en er veel onduidelijkheid heerst over hun voortbestaan, werd er gespeculeerd dat er een topteam een derde auto kon inzetten voor de rest van het seizoen. Marussia is, na het tragisch ongeval van Jules Bianchi, ook onzeker over het al dan niet inzetten van hun tweede wagen. In theorie is het dus mogelijk dat er de rest van het seizoen maar negentien bolides aan de start staan, in plaats van de volle tweeëntwintig.

Door het lage aantal deelnemers op de grid, wordt er gedacht aan het inzetten van een derde auto. De topteams beschikken immers over de mogelijkheid om een derde wagen op de grid te krijgen. Tussen de FIA, de teams en het Formula One Management is er overeengekomen dat een derde wagen binnen een team mogelijk is. De voorwaarde hiervoor is dat er minder dan twintig wagens aan de start staan. Maar de kans dat er een derde auto komt, is erg klein. Er staat immers ook in de overeenkomst dat een team minimaal zestig dagen van tevoren moet ingelicht worden om de wagen op de grid te krijgen.

Volgens de FIA is het dus uitgesloten dat we dit jaar in een team drie wagens aan de start zien. Maar dat wil niet zeggen dat er volgend seizoen geen derde wagen mogelijk is. Het zou zo maar eens kunnen dat er dit seizoen meerdere teams sneuvelen. Naast Caterham, lijkt ook Sauber in de problemen te zitten. Wanneer dit het geval zou zijn, is men haast verplicht de inzet van een derde wagen te overwegen.

Het is al lang bekend dat Bernie Ecclestone voorstander is van de derde wagen. Ook Adam Parr, ex-Williams, vindt de derde wagen een goed idee. McLaren vindt dan weer dat de derde wagen in praktijk niet haalbaar is.

Mercedes-teambaas Toto Wolff denkt er het zijne over: “Het is me nogal wat, die derde wagen. We zouden de infrastructuur en de logistiek van het team moeten aanpassen, wat een hele klus zou zijn.” Volgens Wolff is voor dit seizoen het inzetten van een derde wagen helemaal niet meer mogelijk. “Wat zou er gebeuren met de regels? Bij wie zou die derde wagen horen? Wie mag er met de wagen rijden? Kan die rijder punten scoren? We moeten er nog eens goed over nadenken. Volgens mij zie ik nog niet te snel drie wagens binnen éénzelfde team, zeker dit seizoen niet.”

a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}