FIA grijpt in op de motorafstelling voor Valencia

Vanaf 2012 mogen teams geen gebruik meer maken van de geblazen diffuser. Vanaf Silverstone 2011 ook al niet meer als de piloot niet op het gaspedaal duwt. Maar nu voert de FIA een nieuwe regel in die alle teams al zullen voelen in Valencia.
De FIA heeft gezegd dat de teams geen wijzigingen meer mogen doen in de afstelling van de motor tussen de kwalificaties en de race. Dat betekent dus eenzelfde motorafstelling voor twee compleet verschillende situaties. De ‘alles eruit wat er in zit’ voor de kwalificaties, en de meer gematigde ‘optimaal gebruik voor de lange afstand’ afstellingen zullen dus met elkaar in compromis moeten gaan.

En dat gaan alle teams voelen. Niet alleen de teams die gebruik maken van de geblazen diffuser. Toch is er één team waarvan nu al bijna met zekerheid kan gezegd worden dat ze het meeste nadeel zullen ondervinden.

image

Red Bull was namelijk in de kwalificaties veel sneller ten opzichte van de concurrentie dan de dag er op in de race. Daar bleek het verschil dan ineens minder groot te zijn. Dat doet vermoeden dat Red Bull een extreme set-up gebruikte voor de kwalificaties, maar in de race op zoek ging naar een afstelling die zachter was voor de banden en het benzineverbruik.

De FIA is vastberaden om het gebruik van de motor als element in de zoektocht naar meer downforce uit te schakelen. Teams als Ferrari en McLaren staan nieuwsgierig te kijken wat het effect zal zijn, maar mogen intussen ook niet vergeten wat het effect op de eigen wagen zal zijn. Toch lijkt het er meer en meer op dat er zich donkere wolken beginnen samen te pakken boven het team van Horner en Co.
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Bestel het boek van Haas F1-teambaas Guenther Steiner: Surviving to drive!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
bol7daagsebol7daagse
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print