FIA maakt details nieuwe startgridprocedure in de F1 bekend

Eerder raakte reeds bekend dat de FIA omwille van de coronamaatregelen een aanbeveling deed om de startgridprocedures in de verschillende raceklassen aan te passen. Vandaag maakte de FIA meer bekend over hoe de startgridprocedure er in de Formule 1 anders uit zal zien.


Met het coronavirus COVID-19 in het achterhoofd was het logisch dat er moest nagedacht worden over een aanpassing van de startgridprocedures. In de F1 lijkt de startgrid soms immers een grote mierennest. Rijders, mecaniciens, journalisten, fotografen, VIP’s, … ze lopen allemaal over de startgrid.

Om de ‘sociale afstand’ te kunnen bewaren was het dan ook noodzakelijk om in het kader van verschillende coronamaatregelen aanpassingen aan de startgridprocedure in de F1 te doen. Die aanpassingen werden op vrijdag tijdens de World Motor Sport Council goedgekeurd.

De duur van de startgridprocedure alsook het aantal personen dat op de startgrid mag komen wordt serieus beperkt. Slechts veertig personeelsleden van ieder team zullen op de startgrid mogen komen, wat neerkomt op de heflt van alle perosneelsleden die de F1-teams voortaan mogen meenemen.

De ceremonie die normaal op de startgrid voorafgaat aan de race wordt geschrapt en daarom zal de pitlane nu pas 20 minuten voor aanvang van de race sluiten in plaats van de 30 minuten vroeger.

Vanaf nu zullen de teams vijf minuten voor het begin van de race de startgrid moeten beginnen verlaten, vroeger was dat drie minuten op voorhand. De banden moeten dan ook reeds bevestigd zijn en als het ‘drie minuten-signaal’ gaat mogen nog maar zestien personeelsleden aanwezig zijn op de grid.

Zoals nu reeds gebruikelijk is zullen de laatste teamleden vijftien seconden voor het begin van de formatieronde van de startgrid moeten gaan. Een ding blijft echter onveranderd: twintig F1-piloten die zullen plaatsnemen op de startgrid.
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}