FIA onderhandelt met Michael Masi over een nieuwe rol

F1
F1

De voorzitter van de FIA Mohammed Ben Sulayem heeft laten weten dat ze aan het onderhandelen zijn met Michael Masi over een nieuwe rol binnen de FIA.

In de nasleep van de GP van Abu Dhabi werd racedirecteur Michael Masi uit zijn functie gezet en de wedstrijdleiding van de F1 grondig geherstructureerd. 

Uit het rapport dat de FIA afgelopen zaterdag naar buiten bracht bleek dat de race niet volgens de regels was verlopen maar dat de enorme druk die op de wedstrijdleider werd uitgeoefend en bepaalde ‘afleidingen’ bijgedragen hebben tot de foutieve beslissing van Masi, waaraan toegevoegd werd dat hij ‘ter goeder trouw’ gehandeld had.

Ben Sulayem liet weten dat Masi uit zijn functie ontheven werd om de druk van hem weg te nemen en dat er nu bekeken wordt om hem een nieuwe rol in de structuur te geven.

“We zijn dankbaar voor de drie jaar die hij in ons geïnvesteerd heeft, en waar hij zijn tijd in gestoken heeft,” zei Ben Sulayem.

“Maar nu zijn we natuurlijk met hem aan het onderhandelen om in de FIA te blijven. Hij is een belangrijk figuur voor ons. Onze mensen zijn aan het onderhandelen over een andere plaats voor hem binnen de FIA.”

“Nu willen we verder, dat we klaar zijn met de race in Abu Dhabi, de analyse. Nu hebben we een nieuwe race in Bahrein, het is het begin van 2022.”

De FIA-voorzitter liet ook optekenen dat de verantwoordelijkheid voor de gebeurtenissen in Abu Dhabi niet konden gedragen worden door een persoon. 

“Een directeur kan niet één directeur zijn,” zei Ben Sulayem. “Dat is de reden dat we een aantal van onze medewerkers hebben teruggehaald, zoals Herbie Blash bijvoorbeeld, om de racedirecteur te ondersteunen.”

“Bovendien moeten we ook wisselen, niet slechts één persoon. Als je het hebt over 23 races, dan is er menselijke vermoeidheid, dan heb je het over reizen. Dit is ook een oplossing.”

Vanaf dit seizoen zal de wedstrijdleiding ook bijgestaan worden door een virtueel commandocentrum dat gelokaliseerd is in Genève. Dat zal een soortgelijke rol vervullen zoals de VAR in het voetbal.

“Het idee kwam in januari bij me op toen ik een bezoek bracht aan enkele Formule 1-teams, en naar één van de voorstellingen ging”, zei Ben Sulayem.

“Ik zei: ‘wat is dat, het lijkt wel een theater!’ en zij zeiden dat dit eigenlijk race control is, maar dan virtueel. Ik zei: ‘waarom hebben wij er geen?’ Ik zei ‘hebben we er een?’ en ze zeiden nee.”

“Dus nu hebben we erin geïnvesteerd, en het werkt eigenlijk sinds gisteren. We hebben niet beloofd en niet geleverd. We zijn aan het leveren.”

“Dus ze zullen daar een andere racecontrole hebben. Ze zullen ook officials hebben. Ze zullen er ook van de juridische afdeling hebben en zij zullen ondersteunen.”

“De virtuele wedstrijdleiding zal de race niet leiden. De race wordt geleid vanuit het land zelf.”

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Pre-zomer 2023Pre-zomer 2023
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print