FIA overweegt belangrijke reglementswijziging in de F1: “eerst de regel testen in de F2 en F3”

F1 - Twitter
F1 - Twitter

Een kleine maar belangrijke aanpassing van het sportief reglement van de F2 en F3 is doorgevoerd. Het lijkt de voorbode te zijn voor een belangrijke regelwijziging in de Formule 1 door te voeren.

De voorbije jaren viel vanuit de rijders vaak de kritiek te horen dat een rijder die tijdens een kwalificatie een rode vlag veroorzaakt en daarmee andere rijders benadeelt soms te makkelijk daarmee wegkomt. Soms is het zelfs in het eigen voordeel van de rijder om een rode vlag te veroorzaken. Vorig jaar was er bijvoorbeeld veel te doen rond een al dan niet ‘bewuste’ crash van Sergio Perez tijdens de kwalificatie voor de GP van Monaco.

Voor de stewards blijft het moeilijk om daar tegen op te treden, vooral omdat vaak niet geweten is of er al dan niet doelbewust een rode vlag wordt veroorzaakt of dat het daadwerkelijk om een ‘incident’ gaat. Daarnaast voorziet het F1-reglement geen bijkomende mogelijkheid om puur omwille van het veroorzaken van een rode vlag te bestraffen.

in de F2 en de F3 wordt nu echter een kleine maar tegelijkertijd belangrijke reglementswijziging doorgevoerd, een reglementswijziging waarnaar heel wat rijders in de Formule 1 al geruime tijd vragen. Volgens de nieuwe regels voor de Formule 2 en Formule 3 kan een rijder die tijdens de kwalificatie een rode vlag veroorzaakt zijn snelste rondetijd geschrapt zien. De desbetreffende rijder mag ook niet meer deelnemen aan de sessie.

Afwachten of het experiment in de F2 en F3 succesvol is en vervolgens ook in de Formule 1 zal geïntroduceerd worden.