FIA reageert na pitlane-incident Esteban Ocon: “We gaan onmiddellijk maatregelen nemen”

F1 - Twitter
F1 - Twitter

De FIA heeft na het erg gevaarlijk pitlane-incident met Esteban Ocon tijdens de GP van Azerbeidzjan laten weten dat het onmiddellijk maatregelen neemt om een gelijkaardig incident in de toekomst te vermijden.

Na aanvang van de laatste ronde door raceleider Sergio Perez verzamelden heel wat officials en fotografen in de zogenaamde ‘fast lane’ van de pitlane, niet wetende dat Esteban Ocon nog zijn verplichte pitstop moest maken. Dat leidde tot een erg gevaarlijke situatie want Ocon kon toen hij de pitlane inreed maar net op tijd remmen om een aanrijding te vermijden.

Verantwoordelijken van de FIA werden bij de stewards geroepen om uitleg te verschaffen en de erg gevaarlijke situatie door te praten. In een reactie laat de FIA nu weten dat het onmiddellijk stappen zal ondernemen om een herhaling van dergelijk incident te vermijden.

“De stewards luisterden naar de vertegenwoordigers van de FIA en stelden vast dat de relevante vertegenwoordigers stappen ondernamen om het parc fermé op te stellen en ook de toegelaten media en ander personeel mochten in de pitlane en op de pitmuur verzamelen tijdens de laatste ronde van de race, dit terwijl de pitlane nog open was en voorafgaand aan de laatste pitstop van Ocon,” zo luidt het in een mededeling van de FIA.

“We stelden vast dat het niet ongewoon was dat vertegenwoordigers dergelijke personen vlak voor het einde van de race toelaten in de pitlane, net als de gebruikelijke voorbereiding van het parc fermé en de podiumceremonie.”

“In dit geval was er echter nog één rijder die tijdens de laatste ronde een pitstop moest maken en dat creëerde een zeer gevaarlijke situatie voor zij die zich op dat moment in de pitlane bevonden.”

“We beschouwen het als een geluk dat er geen ernstige gevolgen waren door wat vandaag is gebeurd. We benadrukken de vereisten die noodzakelijk zijn om een veilig en goed georganiseerd evenement te organiseren prioritair zijn. Dat werd ook door het team van de FIA erkent.”

“We hebben de relevante procedures en het protocol met de FIA-vertegenwoordigers in detail overlopen en hebben geeist dat er onmiddellijk met de relevante stakeholders (inclusief de FOM, teams en de FIA) maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat dit niet opnieuw gebeurt.”

“De FIA-vertegenwoordigers drukten hun spijt uit over wat is gebeurd en verzekerden dat er tegen de volgende race maatregelen worden genomen.”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print