FIA reageert op ‘angst’ over nieuw F1-reglement 2026: “Er zijn oplossingen, daaraan wordt gewerkt”

FIA
FIA

Nikolas Tombazis, directeur eenzitters van de FIA, heeft de angst en kritiek rondom het nieuwe F1-reglement voor 2026 proberen wegnemen.

Vorige week onthulde de FIA de nieuwe regels vanaf 2026 en dat zou ons vanaf dan wendbaardere bolides moeten opleveren. De meeste teambazen  zijn echter niet voor het idee gewonnen en zijn bezorgd over het feit dat de auto’s traag zullen zijn in de bochten.

Williams-teambaas James Vowles ging zelfs zover door te stellen dat de F1-bolides van de toekomst niet veel sneller zouden zijn dan de Formule 2, maar daar is Tombazis het niet mee eens.

“Ik denk dat de angsten juist zijn, omdat mensen een momentopname maken van wat de regels nu zijn op een stuk papier en commentaar leveren op basis van wat ze zien. Ik maak me dus geen zorgen over de kwesties die mensen naar voren brengen.”

“Het is duidelijk dat we vol verwachting zijn om een aantal stappen te maken in de prestaties en dat is precies waarom we de lat in het begin redelijk laag hebben gelegd, zodat we daar in samenwerking met de teams op kunnen voortbouwen.”

Tombazis voegde eraan toe: “De downforce op deze auto’s vergroten is eigenlijk heel eenvoudig, als je de reglementaire vrijheid hebt, en dat is precies de stap die we willen zetten.

“Dus ik begrijp het commentaar. Ik denk niet dat er enige zorg is dat deze auto’s niet sneller zullen zijn dan F2, of iets dergelijks. Dat wordt 100 procent opgelost in de laatste legs.”

Tombazis bevestigde dat de huidige reglementen dinsdag worden voorgeschoteld aan de World Motor Sport Council, met de verwachting dat ze aan het eind van de maand worden goedgekeurd.

Over een korte periode heeft Tombazis echter verklaard dat er in overleg met de teams “nog verfijningen moeten plaatsvinden”.

Hij voegde eraan toe: “Laten we zeggen dat we tegen het einde van de maand, wanneer deze regels hopelijk worden gepubliceerd, en begin 2025, wanneer de teams kunnen beginnen met de aerodynamische ontwikkeling – omdat ze niet eerder kunnen beginnen – verwachten dat er een redelijke hoeveelheid extra werk zal worden gedaan.”

De definitieve versie van de reglementen zal dan in december worden ondertekend door het WMSC.