Red Bull bekent schuld: “We lieten Sergio Perez doelbewust een gridstraf incasseren om overwinning Max Verstappen te beschermen”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Na afloop van de GP van Canada kreeg Sergio Perez een gridstraf omdat hij met zijn wagen in onveilige toestand terugkeerde naar de pits. Bij Red Bull hebben ze toegegeven dat ze doelbewust Sergio Perez een overtreding van het F1-reglement lieten begaan om de overwinning van Verstappen te beschermen.

Voor Sergio Perez kreeg een rampzalig raceweekend nog een zure nasmaak omdat hij volgens de stewards na een crash met zijn Red Bull F1-bolide in ‘onveilige toestand’ terugkeerde naar de pots. Met zijn ernstig beschadigde achtervleugel had Perez zijn wagen volgens de stewards niet helemaal mogen terugrijden maar langs de kant van het circuit moeten parkeren.

Bij Red Bull waren ze in de slotfase van de race echter bevreesd voor een safety car-fase die ervoor zou kunnen zorgen dat de rijders van McLaren en Mercedes alsnog Verstappen zouden kunnen verschalken en de overwinning afsnoepen. Perez keerde met zijn ‘onveilige wagen’ echter terug naar de pitlane en daarvoor werden hijzelf en Red Bull bij de stewards op het matje geroepen.

Het oordeel van de stewards was hard: 25 000 euro boete voor Red Bull en Sergio Perez kreeg een gridstraf van drie plaatsen voor de volgende race. Opvallend is echter dat uit de verklaring van Red Bull blijkt dat ze doelbewust Perez lieten terugrijden naar de pits om een safety car te vermijden. Red Bull bekende dus overduidelijk schuld.

Bij Red Bull wisten ze dus bijzonder goed waarmee ze bezig waren en dat er omwille van een inbreuk van het reglement een stevige straf dreigde. Die straf is er dus gekomen en het doet de discussie over het ‘doelbewust incasseren van straffen’ opnieuw oplaaien. Eerder dit seizoen incasseerde ook Kevin Magnussen al meermaals een straf om teamgenoot Nico Hulkenberg en zijn wk-punten te beschermen.