FIA roept organisatie GP van Canada op het matje na ernstig veiligheidsprobleem

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Na afloop van de GP van Canada heeft de FIA de organisatoren van de race bij zich geroepen omwille van een ernstig veiligheidsprobleem dat zich voordeed aan het einde van de race.

Toen de rijders aan het einde van de race bezig waren met hun ‘uitloopronde’ om terug te keren naar de pitlane waren er al fans die zich op het circuit begaven. Dit leidde tot een onveilige situatie en daarvoor riepen de stewards organisator Octane Racing Group bij zich op het matje.

Het was niet de eerste keer dat er zich dergelijk incident voordeed want ook tijdens de GP van Australië in 2023 deed zich een gelijkaardig incident voor. Sindsdien wordt er nog strikter toegekeken dat F1-fans zich niet te vroeg op het circuit begeven en zetten de organisatoren van F1-races nog meer veiligheidspersoneel in om een zware straf van de FIA en de F1 te vermijden.

De organisatoren van de GP van Canada kregen een stevige figuurlijke bolwassing van de stewards. Ze oordeelden dat ‘de veiligheidsmaatregelen, -functionarissen en -uitrusting die naar verwachting voor het evenement aanwezig zouden zijn niet gehandhaafd werden of niet toereikend waren’.

Dit leidde volgens de stewards tot een onveilige omgeving voor zowel de toeschouwers als de rijders, wat een overtreding is van artiktel 12.2.1.h van het sportief reglement van de F1. De organisatoren van de GP van Canada moeten nu een onderzoek uitvoeren om een herhaling van dergelijk incident in de toekomst te vermijden.

De Octane Racing Group heeft beloofd dat ze tegen uiterlijk 30 september een onderzoek zullen voeren en de resultaten daarvan aan de FIA zullen bezorgen. Zo niet wacht de organisatie bijkomende gevolgen en een mogelijk een stevige boete.