FIA stelt onderzoek in naar organisatoren GP van Brazilië: “Inbreuk op de veiligheid tijdens de race”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

De organisatoren van de GP van Brazilië hebben afgelopen weekend wel wat te verduren gehad. Op vrijdag trok er tijdens en na de kwalificatie voor de GP op zondag een storm over het circuit en die heeft voor enige schade gezorgd. Nadat Verstappen op zondag de finish overschreed en de GP van Brazilië won bevonden er zich reeds toeschouwers in een zone waar dat niet toegelaten was. 

De organisatoren van de GP van Brazilië zijn na de race op zondag opgeroepen door de FIA om zich te melden bij de stewards die een onderzoek hebben geopend, dit voor een incident dat zich voordeed meteen na de finish wanneer Verstappen over de streep kwam en zijn zeventiende race van het seizoen won. 

Op datzelfde moment waren er, tijdens de uitloopronde nadat de race was afgevlagd, reeds toeschouwers aanwezig op het circuit in een zone waar dat niet is toegelaten. Dan heeft de race nog de status van ‘live’ en is het helemaal niet veilig als er zich toeschouwers op de baan begeven. 

Het is echter een bekend fenomeen, toeschouwers die zich haasten naar het podium meteen na de race om de podiumceremonie te aanschouwen en hun idolen toe te juichen. 

Hiervoor wordt er echter een afgesproken tijdstip vastgesteld waarop de poorten worden geopend zodat de fans de baan op kunnen en zich zo naar het podium kunnen begeven. Afgelopen zondag klommen fans echter over hekken voor het afgesproken tijdstip, klimmen over hekken wordt uiteraard nooit toegestaan. Hierdoor hadden de circuitfunctionarissen de situatie niet meer onder controle.

Er zijn naar verluidt geen gewonden gevallen maar het feit dat er mensen voor de openingstijd van de poorten de baan opgingen heeft wel aanleiding gegeven tot bezorgdheid.

Nadat de FIA onlangs het bedrag van de boetes optrok tot zelfs één miljoen euro zullen de organisatoren dit onderzoek met een bang hart afwachten. De boetes en de bijbehorende bedragen gelden zowel voor de piloten, teams als organisatoren. 

Geschreven door Vincent Bogaerts