FIA verbiedt ‘Verstappen-methode’ tijdens herstart na safety car

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

De FIA onderneemt actie om de herstarts na afloop van een safety car-fase veiliger te laten verlopen. Daarom verbiedt het iets dat ondertussen bekend staat als de ‘Verstappen-methode’ bij een herstart.

Nadat de safety car van de baan gaat volgt er een ‘rijdende’ herstart. Daarbij reed Max Verstappen tijdens de eerste twee races van het seizoen telkens naast Charles Leclerc die aan de leiding reed. Verstappen trachtte daarmee telkens te verhinderen dat Leclerc bij de herstart een ideale rijlijn kon nemen alsook de banden goed kon opwarmen.

Die bewuste tactiek van Max Verstappen is voortaan verboden, zo heeft de FIA in de aanloop naar de Australische GP laten weten. De FIA wil met het aanscherpen van de regels niet alleen de strijd om de eerste plaats veiliger maken maar vooral ook die in het middenveld.

Tijdens de GP van Toscane in 2020 kwam het door dergelijke manoeuvres bij de herstart nog tot een bijzonder zware crash waarbij verschillende wagens betrokken raakten.

Opvallend is dat Verstappen de bewuste methode ook tijdens de herstart van de GP van Abu Dhabi eind vorig jaar gebruikte. Mercedes protesteerde toen nog door te stellen dat Max Verstappen Lewis Hamilton op ongeoorloofde wijze had ingehaald (bekijk hier de bewuste beelden). Mercedes hoopte zo dat niet Verstappen maar wel Hamilton alsnog tot wereldkampioen zou gekroond worden. Dat protest werd toen afgewezen.

Via onderstaande grafische weergave heeft de FIA verduidelijkt wat wel en niet mag …

Klik hier en scoor Sinterklaas-deals met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sint 2023Sint 2023