FIA wil gewicht F1-bolides verminderen en begint zoektocht naar nieuwe fabrikanten voor de Halo

McLaren F1 team
McLaren F1 team

De FIA heeft een zogenaamde ’tender’ uitgeschreven waarbij het op zoek gaat naar een nieuwe fabrikanten voor een nieuwe versie van de Halo vanaf 2026.

De veelbesproken Halo werd in 2018 in de Formule 1 geïntroduceerd nadat er verschillende zware ongevallen en crashes hadden plaatsgevonden waarbij duidelijk werd dat de rijders in zowel de Formule 1 alsook andere raceklassen met zogenaamde ‘open cockpit’ extra bescherming nodig hadden.

Voorafgaand aan de introductie van de Halo werd er in 2016 en 2017 uitgebreid mee getest. Uiteindelijk werd besloten dat de Halo in de Formule 1 en de junior-raceklassen onder de Formule 1 geïntroduceerd werd. SST Technology in het Verenigd Koninkrijk, CP Autosport in Duitsland en V System in Italië zijn de fabrikanten van de Halo. De F1-teams mogen zelf kiezen bij wie ze de Halo afnemen.

De Halo wordt momenteel gemaakt van Titanium of staal. Daarbij weegt de titaniumvariant met 7 tot 9 kilogram en de variant van staal weegt zo’n 13,5 kilogram. De FIA heeft nu een tender uitgeschreven waarbij er een nieuwe versie van de Halo gemaakt zal worden en dit enkel nog van Titanium.

Daarbij is het de bedoeling van de F1-bolides, waarbij er nu een minimumgewicht van 798 kilogram is, naar beneden te halen. Een Halo die aanzienlijk minder weegt, liefst zo’n 6 kilogram, moet daaraan bijdragen. De voorbije jaren is het minimumgewicht van de F1-bolides, onder andere door de introductie van de Halo, allerlei bijkomende veiligheidsmaatregelen en onder andere ook grotere en zwaardere banden gestegen van minder dan 600 kilogram naar bijna 800 kilogram.

Het definitief technisch reglement van de FIA voor het F1-seizoen 2026 wordt op 30 juni voorgesteld.