FIA wil miereneterneus verbannen in 2015

De FIA wil gaan onderzoeken hoe ze het reglement kunnen aanpassen om de zogenaamde miereneterneuzen vanaf 2015 uit de F1 te weren.
image
De nieuwe regels omtrent de veiligheid schrijven voor dat de neus van de wagen vanaf dit jaar een stuk naar beneden moet. De teams gaven een tijd geleden al aan dat dit voor uiterst speciale ontwerpen kon zorgen, want de nieuwe regel komt de aërodynamica niet ten goede. Daarom kozen enkele teams voor een zeer smalle neus, de intussen beruchte “miereneterneus”.

Volgens Red Bull ontwerper Adrian Newey, die in januari al aangaf geen voorstander te zijn van de nieuwe ontwerpen, worden de teams hier echter toe gedwongen, vanwege de nieuwe technische reglementen. “Ik denk dat deze nieuwe regels zijn ingevoerd om te beletten dat wagens in de lucht gekatapulteerd worden wanneer ze iemand achteraan aanrijden. Ik vrees nu echter voor het omgekeerde effect, want nu zou het zomaar kunnen dat de achterste wagen onder de voorste duikt bij een aanrijding, wat volgens mij nog een pak gevaarlijker is.”

Het esthetische aspect van de nieuwe neuzen deed ook al heel wat stof opwaaien. Vooral de ontwerpen van Force India, Toro Rosso en Caterham deden menig F1-fan bijna plat achterover vallen. Newey liet ook hierover al zijn ongenoegen blijken. “Het is zonde van het uitzicht van de nieuwe auto’s, maar we worden ertoe gedwongen door de nieuwe reglementen. Er wordt echter voorrang gegeven aan snelle rondetijden dan aan het uitzicht van de wagens.”

Zelfs de FIA schrok zich een bult bij het zien van sommige ontwerpen. Charlie Whiting legt uit: “Wanneer we de regels opstellen denken we niet aan hoe de wagens er uit zullen komen te zien. Voor ons telt enkel als de teams een veilige wagen hebben gebouwd die voldoet aan de reglementen. Elk team slaagde voor de crashtest, dus we zullen het dit jaar maar moeten stellen met de lelijke neuzen. We hebben echter wel wat ideeën om daar iets aan te doen. Zo kunnen we bijvoorbeeld een symmetrisch ontwerp eisen, zodat we geen plotse overgangen meer zien in de neus. Naast een minimum versmalling van de neus kunnen we ook de maximale grens aan banden leggen.”
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}