“FIA/Wolff-controverse is beschamend voor de Formule 1”

Susie Wolff - Instagram
Susie Wolff - Instagram

Volgens Ferrari-teambaas Frederic Vasseur is de controverse die is ontstaan in de zaak tussen enerzijds de FIA en anderzijds Toto en Susie Wolff beschamend voor de Formule 1 als sport. De FIA had de zaak volgens Vasseur anders moeten aanpakken.

De FIA liet eerder deze maand in een statement weten dat het onderzocht of er vertrouwelijke informatie was uitgewisseld tussen Toto Wolff en Susie Wolff. Toto is uiteraard verbonden aan Mercedes maar zijn echtgenote is verbonden aan de Formule 1 via het feit dat ze aan het hoofd staat van de F1 Academy.

Na enkele dagen van controverse besloot de FIA het dossier al erg snel te sluiten maar daarmee was de zaak niet afgesloten. Susie Wolff sprak van een aanval op vrouwen in het algemeen terwijl dat Toto Wolff het niet vond kunnen dat hij persoonlijk geviseerd werd en zijn familie hierin betrokken werd.

Volgens Ferrari-teambaas Frederic Vasseur, een goede vriend van Toto Wolff, had de FIA het anders moeten aanpakken. Er had veel discreter moeten opgetreden zijn, hij vindt het onnodig dat de reputatie van Toto en Susie Wolff geschaad werd.

“Ik vind dit verhaal redelijk beschamend voor onze sport,” aldus Vasseur, die de eerste teambaas is om zich publiekelijk uit te spreken over heel deze zaak, tijdens een media-evenement in Maranello. “Het verhaal begon met een artikel in een krant, ik weet niet of je het zo mag noemen zelfs. Wanneer je iets zegt over een individu dan moet je opletten met wat je zegt.”

“Het had gepast geweest van de FIA als ze 24 uur hadden gebruikt tussen de eerste aankondiging en de tweede aankondiging. Het had zinvol geweest om de eerste 24 uur te gebruiken om de zaken te onderzoeken en zo slechte conclusies te vermijden.”

Vasseur is maar over één ding tevreden in heel deze zaak en dat is dat er een uitzonderlijke situatie ontstond waarbij al de teams verenigd waren en met hetzelfde standpunt naar buiten kwamen: vertrouwen in Toto en Susie Wolff en de geldende richtlijnen en ordehandhaving.

b”Na het ‘incident’ waren de teams op zijn minst verenigd. Het eerste besluit van mezelf is dat we samen iets ondernamen en het gebeurt niet vaak dat zelfs Red Bull Toto steunt!” vertelde Vasseur met de glimlach.

“En eerlijk, ik denk dat het goed is voor ons allemaal om een standpunt in te nemen en dit te bespreken met de stakeholders. Ik denk dat het de eerste keer is dat de teams samen iets zoals dit gedaan hebben.”