Flavio Briatore haalt uit naar Ferrari: “Begin eerst maar eens met races te winnen”

Ferrari
Ferrari

Ferrari heeft na de GP van Saoedi-Arabië weer een moeilijk weekend achter de rug en voormalig F1-teambaas Flavio Briatore vindt dat er nood is aan verandering bij de Scuderia.

Briatore vindt dat Ferrari de doelen te hoog heeft gezet voor dit jaar want het waren vooral betrouwbaarheidsproblemen die ervoor gezorgd hebben dat Sainz en Leclerc slechts een zevende en een zesde plaats uit de brand konden slepen in Jeddah. 

Op de Italiaanse radio laat hij ook verstaan dat die problemen niet nieuw zijn. “Het is niet dat er iets nieuws scheelt bij Ferrari dit jaar,” aldus Briatore op de Italiaanse radio. “Hoeveel jaar is het al geleden dat ze nog een titel gewonnen hebben? Vorig jaar waren ze goed gestart maar toen heeft de FIA de regels veranderd en toen waren ze plotseling niet meer competitief.”

Op de vraag wat hij zou doen als hij baas bij Ferrari was antwoordt Briatore het volgende. “ “Als ik bij Ferrari had gezeten, had ik me neergelegd bij de regelwijzigingen. Politiek gezien moet het team ook beter kijken.”

“Bovendien wilde de vorige CEO alleen Italianen bij Ferrari laten werken. Dat gaat niet werken in een internationale sport als de Formule 1. Dat slaat helemaal nergens op.”

“Vorig jaar had het team naar mijn mening alles op Leclerc moeten zetten, want de wereldtitel wordt maar door één coureur gewonnen. Hij voelde zich beter in de wagen van Ferrari, dus dan moet je al je geld op hem zetten.”

Briatore vindt dat er veel moet veranderen aan de structuur binnen Ferrari omdat er voorheen altijd een duidelijke structuur was binnen het team, of het nu was indertijd met Jean Todt of Stefano Domenicali.

“Binnen het huidige team is dat er niet,” aldus Briatore. “Vasseur moet nu het team opbouwen, bij andere teams gaan shoppen. Ik heb gezien dat ze in Maranello al jaren niet gaan zoeken zijn voor personeel bij andere teams. Dat is misschien de manier om het team weer op weg te helpen.”

“Kijk maar naar Aston Martin. Wie had gedacht dat ze zouden zijn waar ze nu zijn? Lawrence Stroll heeft het slim aangepakt op de transfermarkt en dat moet Ferrari ook doen, jonge talenten zoeken, het is haalbaar.”

“Het is niet gemakkelijk om Britten naar Maranello te halen, maar om een kwaliteitsimpuls te geven heb je nieuwe ideeën nodig. De wereld is veranderd, Ferrari moet mee veranderen.”

Ook op communicatief vlak is er nog plaats voor enige verbetiering volgens Briatore.

“In de winter zijn ze altijd wereldkampioen, en dan…. Ook dit jaar hoorde ik een bepaalde manager zeggen dat deze wagen van Ferrari de snelste was die hij ooit had gezien. Dat zijn het soort dingen waardoor fans gaan twijfelen en boos worden. Je moet niets beloven!”

“Niet alles is trouwens voor de vuilbak, want Leclerc deed het goed in de kwalificatie afgelopen zaterdag. Ferrari heeft veel verwachtingen gecreëerd, maar andere teams hebben het beter gedaan.”

“Red Bull presteert zoals verwacht, Aston Martin heeft het knap gedaan. Ferrari schept altijd hoge verwachtingen. Begin met eerst wat races te winnen!”

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Pre-zomer 2023Pre-zomer 2023
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print