FOTA staat op het punt een stille dood te sterven

De Formula One Teams Association, kortweg FOTA, lijkt een stille dood te gaan sterven …


De FOTA werd enkele jaren geleden opgericht om weerwerk te bieden tegenover de commerciële bazen die de Formule 1 runnen.

Martin Whitmarsh, die teambaas was bij McLaren, was de voorbije jaren de drijvende kracht achter de FOTA. Nu Whitmarsh geen teambaas bij McLaren meer is lijkt de FOTA steeds meer macht te gaan verliezen. Er zijn ook vier van de elf F1-teams die geen deel uitmaken van de FOTA, waardoor de macht in de Formule 1 sowieso al beperkter is dan vroeger. Red Bull, Ferrari, Sauber en Toro Rosso maken immers geen deel meer uit van de FOTA.

De teams die er nog wel deel van uitmaken raken het bovendien over weinig zaken eens. Daardoor kan de FOTA niet als één geheel en als vertegenwoordiger van alle teams naar buiten komen, wat eigenlijk de bedoeling was. De FOTA moest normaal gesproken immers alle teams verenigen en zo tegengewicht kunnen bieden.

“Sommige dagen heb ik negen leden maar soms zijn het er zes of zeven”, aldus Olivier Weingarten, secretaris van de FOTA tegenover de krant Telegraph.

Het meeste macht had de FOTA in 2009. Toen zorgde de FOTA voor een ware revolutie doordat de teams beslisten om zich niet bij de FIA in te schrijven voor het wereldkampioenschap van 2010. De FOTA dreigde er toen mee om een eigen raceserie op te richten omdat er heel wat onduidelijkheid was over een eventueel nieuw Concorde Akkoord, alsook de verdeling van de tv-gelden en het prijzengeld. Uiteindelijk werd een crisis in de Formule 1 afgewend.
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}