Francorchamps en de strijd om het behoud !

Beste lezers (surfers),

Dit is mijn eerste colum voor deze site, dus vergeef me als er niets zinnigs in staat.

Aangezien dit weekend de GP F1 in België plaatsvindt, lijkt het mij logisch om hierover even te praten. Spijtig genoeg kennen we de winnaar al bijna, want de Ferrari is dit jaar oppermachtig. De laatste wedstrijd kon je duidelijk zien dat Schumacher een beetje aan het spelen was. Hij hing eerst vlak achter Barrichello, dan laat hij een gat van een 5 tal seconden en dan gaat hij leuk even de snelste tijd draaien (meer dan 1 seconde sneller dan de rest).

Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit jaar nog geen enkele GP volledig gezien heb (soms probeerde ik wel maar dan viel ik in slaap). Het enige wat ik soms boeiend vind is het duel Schumi1-Montoya-Schumi2. Kijk, Montoya weet zelf ook dat hij weinig kans heeft om te winnen tegen Ferrari, maar hij probeert toch. Daarnaast stelt hij zich arrogant op tegen alles en nog wat. Kwestie om in the picture te blijven ook als de resultaten soms tegenvallen. Voor mij is dit de volgende Wereldkampioen na Schumi1.

Wat betreft de GP van België zelf. Het zal de laatste GP zijn waar tabaksreclame is toegestaan. Tenzij ze natuurlijk de GP van volgend jaar verschuiven naar juli (ik geloof dat tabaksreclame tot 1 augustus 2003 is toegestaan). Kompleet belachelijk dat wij Belgen weer heiliger moeten zijn dan de paus, terwijl de Europese richtlijnen tabaksreclame toelaten tot 2005. Waarom geen tabaksreclame trouwens? Ik heb nog nooit iemand gehoord, die begon te paffen omdat Marlboro op de Ferrari staat.

Het kan dus zijn dat we nooit meer een GP in België hebben. Wat een inkomstenderving voor de hele streek rond het circuit van Spa. Maar daar denken die groenen niet aan, want zij willen de ozonlaag terug in orde krijgen. Gaan die dan allemaal werken met de fiets?

Als het van de groenen afhangt dan rijden we binnenkort helemaal geen autoraces meer: geluidsoverlast, vervuiling, tabaksreclame,… Ok ik snap dat we de wereld een beetje zuiver moeten houden, maar niet belachelijk doen hé.

Magda Aelvoet neemt ontslag uit de regering omdat ze die wapenlevering die ze enkele maanden eerder goedkeurde niet overeenstemt met haar idealen. Waar waren haar idealen toen ze haar goedkeuring gaf. Maar ja toen was het nog niet echt bekend in de pers hé.

Ik ga hier geen politiek debat starten, maar voor mij moeten ze tabaksreclame niet afschaffen. Het is zo al moeilijk genoeg om sponsors te vinden. Tijdens de 24 Uren van Spa reed ik trouwens ook voor een sigarettenmerk nl. Route 66. We reden om 1u ’s nachts aan de leiding tot iemand mij van de baan reed. Mijn wagen is toen in brand gevlogen en ik had geen sigaretten bij.

Vorig weekend heb ik nog de 24 uren van Zolder gewonnen. De rest van mijn programma voor dit jaar bestaat nog uit 3 wedstrijden FIA GT (Wereldkampioenschap voor GT wagens) en de laatste Belcar wedstrijd in Zolder op 27 oktober. Kom maar een kijkje nemen in Zolder of de FIA GT wedstrijden zijn iedere zondag van de wedstrijd te volgen op Eurosport.

Nog veel kijkplezier met de GP van België.

Sportieve Groeten,

Anthony Kumpen