Frederic Vasseur: “Het ‘sneeuwbal-effect’ zorgt ervoor dat we bij Ferrari meer risico’s nemen”

Ferrari
Ferrari

De Fransman leidt ondertussen toch al zeventien maanden het F1-team van Ferrari, je ziet ook al duidelijke verschillen tegenover voor zijn periode. Er hebben al aanzienlijke veranderingen plaatsgevonden en er zijn er nog meer op komst. Hij heeft een no-nonsense aanpak, geeft mensen vertrouwen in wat ze doen en heeft enkele cruciale aanpassingen doorgevoerd. 

Een nieuwe leider in een team, dat vraagt even tijd voor je daarvan de impact ziet, zo zakte Ferrari vorig jaar nog naar de derde plaats in het constructeurskampioenschap, een plaatsje lager tegenover het seizoen 2022. Maar het seizoen 2023 werd beschouwd als een soort van overgangsjaar. 

Dit jaar presteert Ferrari veel beter dan vorig jaar, zo hebben ze al twee overwinningen behaald waaronder de prestigieuze zege van Charles Leclerc in Monaco. Ze hebben dit ook op eigen kracht gedaan, niet door geluk omdat anderen uitvielen of andere oorzaken die kunnen gebeuren in een wedstijd.

De laatste race in Canada was wel ellendig door een dubbele DNF maar ondanks dat staan ze in het constructeurskampioenschap maar 49 punten achter op Red Bull. Met nog 15 races te gaan is dat absoluut geen ramp. 

“Ik werk een beetje met mijn vermogen om risico’s goed te kunnen inschatten,” aldus Vasseur. “Welk risico is het waard om te nemen, daar denk ik enorm lang over na en dan nemen we regelmatig het risico, het is altijd een berekend risico.”

“Ik noem het een beetje een sneeuwbaleffect, die rolt klein van de berg af en wordt alsmaar groter. We hebben enkele goede aanpassingen gedaan als het gaat over het personeel. Als het goed loopt neemt je zelfvertrouwen toe, je neemt dan betere beslissingen.”

“Je kunt vrij snel iets opbouwen of iets vernietigen en het is gemakkelijker om iets te vernietigen dan om iets op te bouwen.”

Gedurende zijn relatief korte tijd aan het roer bij Ferrari heeft Vasseur cruciale beslissingen moeten nemen, Lewis Hamilton contracteren en Sainz laten gaan was daarvan één van de moeilijkste. 

“Ik doe mijn werk gewoon op de beste manier dat ik kan,” voegde Vasseur eraan toe. “Het is een zeer veeleisende baan voor mij persoonlijk, maar meer dan voor mij is het nog meer veeleisend voor elk teamlid en elke monteur. Ik denk dat ik me nog in een comfortabelere situatie bevind vergeleken met hen. Ik heb een eindeloos respect voor deze mensen die bijna hun gans leven geven aan de sport.”

“De sfeer in het team zit momenteel echt goed. Het is voor mij niet moeilijker of gemakkelijker om de aardige of de slechterik te zijn, als het slecht gaat bespreek ik dat met bepaalde personen maar altijd in een constructieve en open omgeving. Als het slecht gaat valt er ook geen moment te verliezen om dat onder de loep te nemen.”

“Ik wil de mensen die rondom mij werken dan ook bedanken voor de inzet die ze leveren, we zijn een team, als je geen team bent dat samenwerkt zal je nooit de top bereiken, het is nooit het werk van één persoon. Bepaalde personen hebben wel meer invloed op het goed presteren van een team, dat is overal zo, ook in de bedrijfswereld, dat is ook de reden dat er bepaalde structuren bestaan waarin iedereen werkt.”

Geschreven door Vincent Bogaerts