“Frustrerend dat het met Daniel Ricciardo niet lukte bij McLaren maar er ontstond wel een mooie vriendschap”

McLaren F1 team
McLaren F1 team

Het was een grote aankondiging destijds dat Daniel Ricciardo van Renault naar McLaren kwam, het bleef echter bij een kortstondige relatie tussen de twee. In 2022 nam hij afscheid van het team na slechts twee seizoenen die uiteindelijk op een grote teleurstelling uitdraaiden.

Daniel Ricciardo’s voormalige Formule 1-race-ingenieur Tom Stallard heeft nieuwe inzichten gegeven in het vertrek van de Australiër bij McLaren. Het waren twee uitdagende seizoenen voor Ricciardo waar de resultaten uitbleven. Oorspronkelijk had hij een contract voor drie seizoenen maar het werd in samenspraak met het team na twee seizoenen eind 2022 ontbonden omdat de resultaten uitbleven.

De 34-jarige Ricciardo werd vervangen door landgenoot Oscar Piastri en hijzelf kreeg nog een kans bij zijn oude liefde Red Bull. Daar keerde hij eerst terug als reserverijder alvorens hij weer promoveerde als vaste rijder bij het RB-team, het vroegere AlphaTauri.

In zijn tijd bij McLaren werkte hij nauw samen met race-ingenieur Tom Stallard in een poging zijn prestaties te verbeteren. 

“Daniel kwam bij het team tijdens de tweede Covid-lockdown”, aldus Stallard tegenover BBC Sport. “De start van onze werkrelatie was al meteen een uitdaging omdat hij in Los Angeles woonde en we elkaar moesten leren kennen via videogesprekken. We konden de technische zaken bespreken, maar we misten behoorlijk wat sociale interactie.”

“Een rijder die niet meer op de top van zijn kunnen is, door welke reden dan ook, is een hele lastige situatie in een sport waar vrijwel niet getraind wordt. Je gaat weg, likt je wonden, probeert te begrijpen wat er is gebeurd en wat je anders moet doen, daarna kom je terug met een nieuw plan en probeert het opnieuw.”

“Toen het team aankondigde ze Daniel zouden vervangen door Oscar Piastri duurde het behoorlijk lang voordat ik dat verwerkte, omdat ik zo diep in het proces zat om met Daniel samen te werken en te proberen om zijn performance te verbeteren.”

“Ik ben nog steeds trots op het werk dat ik met Daniel heb gedaan, dat kan misschien wel een beetje raar klinken maar toch is het zo, we hebben samen zo hard gewerkt. Het was frustrerend dat het eindigde voordat we de puzzel hadden opgelost maar de moed hebben we nooit verloren. We zijn ook nog steeds goede vrienden, dat weerspiegelt ook onze karakters, hij is gewoon een fijne gast”.

Geschreven door Vincent Bogaerts