Geblazen diffuser aan banden vanaf Silverstone

De plannen om de geblazen diffuser aan banden te leggen, gaan door zoals gepland, dat zegt de FIA. Vanaf de GP van Silverstone zijn ze illegaal.
image

Concreet gaat het eigenlijk over de motor afstelling. Sommige teams gebruiken een zodanige afstelling dat er ook voldoende uitlaatgas door de diffuser geblazen wordt wanneer de piloot niet op het gaspedaal duwt.

Dat zal vanaf Silverstone niet meer kunnen. De FIA had in Barcelona al gezegd dat dit soort van praktijken in strijd was met het reglement. Meer bepaald artikel 3.15 van het technisch reglement. Dat stelt dat het verboden is door eender welk systeem, toestel of procedure de aerodynamische eigenschappen van het voertuig te wijzigen die een beweging van de piloot vereist of die ervan verdacht wordt de beweging van de piloot te vereisen.

Kortweg gezegd mag men de aerodynamische eigenschappen niet veranderen door gebruik te maken van de zogenaamde ‘engine mapping’ of motorafstelling. De motor mag enkel maar gebruikt worden om extra kracht te genereren.

De FIA wil deze regel nu dus van kracht laten gaan in Silverstone omdat het vreest dat de kosten voor ontwikkeling bij de kleinere teams wel eens de pan zouden kunnen uitswingen. Het is namelijk zo dat zij die niet over een dergelijke diffuser beschikken, niet competitief kunnen zijn.

De teams waren al op de hoogte sinds Barcelona, maar de FIA was bereid uitstel te geven omwille van de tijd die er nodig was de motor terug tot normale afstelling te krijgen. Vanaf volgend seizoen zouden alle geblazen diffusers verboden worden.
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Bestel het boek van Haas F1-teambaas Guenther Steiner: Surviving to drive!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Pre-zomer 2023Pre-zomer 2023
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print