Gefrustreerde Lando Norris over rode vlag-situatie die Carlos Sainz een tweede kans gaf: “Het is oneerlijk”

McLaren F1 team
McLaren F1 team

Lando Norris was niet tevreden over de beslissing van de stewards om Carlos Sainz terug op de derde plaats te laten vertrekken bij de herstart van de GP van Monaco.

De race van Carlos Sainz leek een dramatische wending te nemen toen hij aan een contact met Oscar Piastri een lekke band overhield. De Spanjaard viel sterk terug in de rangorde maar wist toch nog de pits te bereiken en had uiteindelijk nog geluk bij een ongeluk.

Door de crash van Perez, Magnussen en Hulkenberg ontstond er een rode vlag-situatie en omdat Zhou Guanyu door de brokstukken er niet in geslaagd was om de eerste sector vol te maken op het moment van de rode vlag viel alles te herdoen. 

Volgens het F1-reglement wordt de herstartvolgorde bepaald door het “laatste punt waarop het mogelijk was om de positie van alle auto’s te bepalen” vóór de rode vlag. Dat betekende dus dat Carlos Sainz zijn derde plaats bij de herstart weer mocht innemen. 

“Ik denk niet dat het het meest eerlijke is, maar ik weet zeker dat er in het verleden momenten zijn geweest waarop ik misschien geluk heb gehad en ze de auto een beetje hadden kunnen repareren of iets dergelijks,” aldus Norris tegenover de verzamelde media.

“Als je het zo bekijkt, is het frustrerend en oneerlijk dat omdat iemand een fout maakt en door een bepaald aantal auto’s of wat dan ook, wat de regel ook is, niet over de lijn ging voor de rode vlag en bla, bla, dat hij die fout ongedaan mag maken en een gratis pitstop krijgt. Het is oneerlijk.”

De teambaas van McLaren, Andrea Stella, was minder kritisch dan zijn rijder maar hij moest wel toegeven dat Sainz geluk had gehad met de situatie.

“Wat betreft de manier waarop de herstartvolgorde werd bepaald, denk ik dat wat de FIA deed het beste was om te doen,” zei Stella. “Uiteraard was het hele punt dat Carlos redde dat Zhou de sectortijd niet had overschreden op het moment dat de race werd onderbroken. ‘Lucky Carlos.’